Covid-19. Îngrijorare. Efectele secundare ar putea să nu dispară niciodată

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cercetătorii abia deslușesc efectele pe termen lung
Cercetătorii abia deslușesc efectele pe termen lung
După câteva luni de pandemie, a devenit clar că unele persoane - chiar și cele cu infecții ușoare și până la moderate - se confruntă cu sechele legate de COVID-19 mult timp după dispariția virusului. 

Publicitate

Starea de COVID lung continuă să fie studiată de cercetători din întreaga lume. În lupta lor pentru a înțelege manifestarea misterioasă a virusului și toate simptomele acestuia, cercetătorii consideră că ar putea fi un pas important pentru a înțelege modul în care anticorpii influențează mulțimea de simptome înfricoșătoare pe care le trăiesc cei care experimentează cei care suferă de Covid lung.

Un nou studiu susține că infecția declanșează producerea de anticorpi, dar în loc ca acești anticorpi să lupte împotriva virusului în sine, aceștia atacă în mod greșit propriile țesuturi ale individului.

Autoanticorpii pot cauza un rău ireparabil

Potrivit celui mai recent studiu care a implicat nouă pacienți, acești anticorpi - sau mai bine spus autoanticorpi (legați de boli autoimune, inclusiv lupusul și artrita reumatoidă) - provoacă daune ireparabile mult timp după ce a trecut infecția inițială cu SARS-CoV-2. Acest lucru ar putea explica unele dintre simptomele misterioase ale sechelelor, inclusiv demența, ceața creierului și durerea articulară.

„Descoperirile noastre susțin studii existente care sugerează inducerea răspunsurilor imune la auto-epitopii în timpul COVID-19 acut, sever, cu dovezi de hiperactivare a celulelor B generale, proliferarea și apoi persistența imunității auto-reactive fără o boală inițială severă ", explică studiul. Aceste rezultate subliniază importanța investigării ulterioare a autoimunității în timpul infecției cu SARS-CoV-2 și rolul său în debutul și persistența sechelelor post-acute ale COVID-19.

Citește și: Covid-19. Simptome NEȘTIUTE date de noua TULPINĂ. TOTUL DIFERIT

"Este un semnal; nu este definitiv", a explicat New York Times dr. Nahid Bhadelia, directorul medical al unității speciale de agenți patogeni din Boston Medical Center, care a condus studiul, ca parte a unei caracteristici care înconjoară aceste ultime descoperiri. ”Nu știm cât de răspândit este și dacă poate fi sau nu legată de Covid mult timp”.

Dr. Nahid Bhadelia, directorul medical al unității speciale de agenți patogeni din Boston Medical Center, spune că: „Acesta este un fenomen real. Ne uitam la o a doua pandemie de persoane cu handicap potențial în curs de desfășurare, care s-ar putea sa nu poată reveni la locul de muncă si care sunt un impact imens asupra sistemelor de sănătate”.

Alte studii au găsit în mod similar o legătură între autoimunitate și COVID-19, mulți experți în sănătate fiind îngrijorați de daunele cauzate.

„Odată ce acești autoanticorpi sunt induși, nu mai există cale de întoarcere”, a declarat Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, care a cercetat fenomenul. „Vor fi parte permanentă a sistemului imunitar al persoanei”. Specialistul subliniază, de asemenea, că ar putea avea un impact asupra răspunsului la vaccin și, de asemenea, asupra „infecțiilor nou dobândite”.

Ca parte a cercetărilor sale, a constatat că pacienții cu COVID grav bolnavi au experimentat o creștere semnificativă a autoanticorpilor care vizează sistemul imunitar, celulele creierului, țesutul conjunctiv și factorii de coagulare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Volkswagen / Foto: Chris Verwymeren / Flickr
Portul Constanta Sud Agigea
Bursa de la Tokyo / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Beijing / FOTO: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Economie
baraj. foto: pexels.com
Grecia. Foto: Pexels.com

Grecia e optimistă în privinţa turismului, în 2025

Turismul elen arată semne pozitive în 2025.

Foto: Pexels.com
PPentrolier / Foto: Freepik
Foto: Arhiva

Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan

Tragedie aviatică în Kazahstan.

Nissan
Metrou București

Ce s-a decis în prima şedinţă a Guvernului Ciolacu 2

Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...

WhatsApp / sursa foto: Freepik.com

Iran, decizie istorică privind WhatsApp şi Google Play

Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.

Wall Street

Optimism pe Wall Street, în Ajunul Crăciunului

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.

foto: pexels.com

Greva de la Starbucks se extinde în SUA

Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...

Cereale / Sursa: Freepik.com
Turiștii caută alte orizonturi
Conducte de gaze / Foto: Freepik

pixel