„Traversăm o perioadă în care ultimii 13 ani au fost, consecutiv, cei mai calzi din istoria măsurătorilor meteorologice, atât la nivel mondial, cât și în România. Anul 2024 este, potrivit datelor de până acum, cel mai cald an din istorie, iar 2025 nu face excepție”, a subliniat Elena Mateescu.
Directorul ANM a evidențiat în cadrul intervenției sale o serie de date care indică o tendință clară și îngrijorătoare: valurile de căldură sunt mai intense, mai extinse și persistente, în special în lunile de vară. Luna iulie 2025, supranumită deja „luna lui Cuptor”, aduce temperaturi resimțite extreme și un disconfort termic accentuat în majoritatea regiunilor țării. Această realitate afectează toate sectoarele economice, dar și sănătatea populației, infrastructura și agricultura.
Pe lângă valurile de căldură, România se confruntă tot mai des cu fenomene de vreme severă, generate de instabilitate atmosferică accentuată. „Fenomenele convective ating praguri extreme. Vorbim despre vijelii, grindină, ploi torențiale și descărcări electrice frecvente, toate manifestate în episoade din ce în ce mai scurte, dar mai violente”, a adăugat Elena Mateescu.
Aceasta a subliniat colaborarea esențială dintre ANM și autoritățile care gestionează situațiile de urgență, în special Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), aflate în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne. „Rolul nostru este acela de instituție suport, oferind prognoze și avertizări care stau la baza intervențiilor rapide. Informarea în timp util poate face diferența între viață și moarte”, a punctat șefa ANM, referindu-se și la prezența secretarului de stat Raed Arafat în cadrul evenimentului.
Pe măsură ce valurile de căldură devin norma și nu excepția, specialiștii atrag atenția că adaptarea urbană și protejarea populației trebuie să devină priorități strategice. În contextul în care România se confruntă tot mai frecvent cu coduri roșii de caniculă și furtuni devastatoare, nevoia de acțiune devine urgentă.
„Schimbările climatice nu mai sunt o teorie. Sunt aici, acum, și ne afectează direct. Este momentul să acționăm coerent, rapid și responsabil”, a fost apelul final transmis de Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanțelor a emis un...
Guvernul modifică Codul de...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...
Leul a avut o evoluție ușor...
România a finalizat cu succes...
Valul de căldură se intensifică...
Banca Transilvania listeaza la...
- Peste jumătate dintre cei...
Cifra de afaceri din serviciile...
Companiile din România...
Programele Rabla și Casa Verde...
ANAF lansează lista...
Bancomatele Bitcoin au...
Agenţia Naţională de...
Moneda națională a înregistrat...
DC Media Group, trust media din...
Guvernul urmează să adopte o...
Statul român reia finanțarea...
Evaluarea Standard & Poor's...