O analiză postată de fostul ministru PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că cele mai mari 30 de companii de stat din România sunt mai profitabile decât cele mai mari 30 de firme private, deși acestea din urmă au o cifră de afaceri de peste cinci ori mai mare. În replică, analistul Iancu Guda demontează calculele și acuză „manipulare și populism economic”.
Statul încasează dividende grase, deși cifra de afaceri e mică
Radu Oprea a publicat o analiză comparativă între cele mai mari 30 de companii cu capital majoritar privat și cele 30 de companii de stat, în funcție de cifra de afaceri raportată în anul 2024. Potrivit acestuia, deși firmele private au avut o cifră totală de afaceri de 371,9 miliarde lei (față de doar 70,3 miliarde lei în cazul companiilor de stat), profitul net cumulat este aproape egal: 13,5 miliarde lei la privat, față de 13,4 miliarde lei la stat.
Diferența apare la rata medie a profitului: 15,58% la companiile de stat, față de doar 3,04% în cazul celor private.
„Sunt managerii companiilor de stat mai performanți decât cei din sectorul privat? Sau, dimpotrivă, firmele private sunt doar mai «creative» în ceea ce privește optimizările fiscale?”, întreabă retoric fostul ministru.
Oprea subliniază că statul român încasează nu doar impozitul pe profit, dar și aproximativ 90% din dividendele acestor companii, iar sumele încasate de la cele 30 de firme din top ar echivala cu „aproximativ două puncte procentuale de TVA”.
Tot el avertizează, totuși, că o parte din acest profit vine din prețuri mai mari impuse consumatorilor, ceea ce ar putea afecta negativ economia: „E bine pentru cetățeni să avem profituri mari, dar și prețuri mai ridicate?”
Guda: „Fără Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica, firmele de stat sunt în pierdere!”
Analistul financiar Iancu Guda a reacționat prompt, acuzând PSD că manipulează cifrele și realitatea economică. În opinia lui, analiza este „eronată” și ignoră faptul că o treime din profitul total al companiilor de stat vine de la doar trei firme cu poziție de monopol: Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica, care cumulează singure 8,23 miliarde lei din cei 13,4 miliarde de lei profit net.
Guda mai atrage atenția că multe dintre celelalte companii de stat sunt „pe profit” doar formal, pentru că primesc subvenții uriașe. Exemplul oferit: CFR Călători, care apare cu profit net de 0,03 miliarde lei, dar în realitate ar fi în pierdere dacă se elimină subvențiile de peste 1,5 miliarde lei.
„Dacă scoatem cele 3 monopoluri și tăiem subvențiile, companiile de stat au profit sub 1%, poate chiar pierdere. Sunt de 5 ori mai slabe decât cele private”, a scris Guda.
Guvernanță sau populism?
El cere „profesionalism, audit anual, transparență și stoparea numirilor politice”, subliniind că fără guvernanță corporativă reală, companiile de stat nu pot fi comparate cu cele private.
„Nu mai mimați reforma! Nu mai scoateți tabele să dovediți că sunt eficiente, când toată lumea vede realitatea!”, a scris Guda.
Între monopol și subvenții
Dezbaterea scoate în evidență două abordări radical diferite: una care vede în companiile de stat o sursă importantă și valoroasă de venit bugetar, și alta care atrage atenția că performanța reală este mascată de poziții de monopol și subvenții.
Într-un context în care deficitul bugetar e în creștere și presiunea pe reforme devine tot mai puternică, disputa dintre Oprea și Guda nu e doar despre cifre, ci despre ce înseamnă cu adevărat performanța economică într-un stat modern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Modificările de TVA care intră...
Curtea Constituțională a...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...
Leul a avut o evoluție ușor...
România a finalizat cu succes...
Valul de căldură se intensifică...
Banca Transilvania listeaza la...