Covid-19 extrem de rezistent în anumite condiții. Cum se comportă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O întrebare încă fără un răspuns satisfăcător
O întrebare încă fără un răspuns satisfăcător
De regulă, epidemiile de natură infecțioasă apar și dispar în funcție de anotimp. Gripa ne vizitează, în general, în lunile reci, la fel și norovirusul. Altele, precum febra tifoidă izbucnesc vara. Rujeola se retrage vara în țările cu climă moderată, dar se extinde în regiunile tropicale în perioadele de secetă.

Prin urmare, nu este de mirare dacă mulți întreabă dacă și noul coronavirus va avea, pe viitor același parcurs, sezonier. Un scenariu evocat, de altfel, de oamenii de știiță, atât de cei din China, cât și cei din Statele Unite sau Marea Britanie.

Deocamdată, epidemia s-a manifestat cu agresivitate în regiunile cu o climă mai rece, făcând să apară speranța că pendemia va scădea din intensitatea pe măsură ce temperaturile vor crește. Sunt însă suficienți specialiști care nu cred într-un astfel de scenariu. Un pesimism exagerat sau o concluzie științifică? Nici una, nici alta. Pur și simplu, noul coronavirus este prea nou și nu a fost suficient studiat. Oamenii de știiță nu dispun de suficiente date pentru o confirmare statistică a eventualității că virsului covid-19 își schimbă comportamentul de la sezon la sezon.

Un studiu publicat, pentru moment, dar în rezumat, și care compară situația meteorologică din 500 de regiuni ale lumii unde s-a înregistrat prezența coronavirusului arată că există o legătură între răspândirea noului virus și temperatuă, de viteza vântului și gradul de umiditate. Concluzia fiind că la temperaturi ridicate numărul cazurilor de covid-19 scade și că regiunile cele mai vulnerabile rămân cele cu climă continentală și, pe locul doi, cele secetoase.

Citește și Cum a ajuns Covid-19 să provoace o criză în industria prezervativelor

”Credem că, mai devreme sau mai târziu, covid-19 va deveni o afecțiune endemică”, spune profesorul Jan Albert, de la Institul Karolinska, în Suedia. ”Va fi o surpriză pentru noi, dacă virusul nu va deveni sezonier. Dar dacă acest aspect va avea vreun impact asupra capacității virusului de a se răspândi, este o mare întrebare. Deocamdată nu știm nimic concret, dar trebuie să luăm în calcul și o asemenea variantă”, subliniază cercetătorul suedez.

Analizeze efectuate până în prezent arată că noul coronavirus poate rezista pe suprafețe tari (plastic sau aluminiu) până la 72 de ore la o temperatură de 21-23 de grade Celsius și o umiditate relativă de 40%. Ce face covid-19 în alte condiții de temperatură și umiditate, rămâne să stabilit. Un lucru este cert: virusul supraviețuiște 28 de zile la o temperatură de 4 grade Celsius.

”Rolul climei rezidă în faptul că ea influențează asupra stabilității virusului când el se află în afara organismului - spre exemplu, când ajunge în aer și pe suprafețe după ce o persoană infectată a tușit sau a strănutat”, a explicat expertul spaniol Migel Arouho, care a studiat consecițele schimbărilor de mediu asupra diversității biologice.În același timp, alt studiu elaborat de Universitatea americană din Maryland a arătat că virusul s-a răspândit în orașele și regiunile planetei unde temperaturile medii s-au situat între 5 și 11 grade Celsius, cu o umiditate relativ scăzută. În zonele tropicale sunt însă multe cazuri.

Chiar dacă noul coronavirus va avea un caracter sozonier, boala nu va dispărea în totalitate peste vară. Deocadată. Pentru că multe vor depinde de capacitatea de adaptare a sistemelor de sănătate din întreaga lume, au subliniat majoritatea oamenilor de știință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel