Măsurile, care-i vizează pe investitorii din afara Uniunii Europene, vor impune condiţii mai stricte decât erau anterior în vigoare, a anunţat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.
Schimbările acoperă aprovizionarea livrărilor esenţiale, cum ar fi vaccinurile, şi infrastructura critică, inclusiv reţelele de electricitate.
De asemenea, a explicat Altmaier, Guvernul va analiza cum poate fi majorată producţia de echipamente medicale în Germania şi pe teritoriul UE.
Covid-19. Warren Buffett, mișcare surpriză. Și-a pierdut încrederea
Schimbarea legislaţiei a fost iniţiată înainte de declanşarea actualei crize din sănătate şi urmează iniţiativelor la nivelul UE propuse de Germania şi Franţa.
În 2018, Guvernul de la Berlin a adoptat reglementări mai dure privind achiziţionarea de acţiuni în companiile germane de către firmele din afara UE, o decizie menită să evite preluarea unor firme de importanţă strategică de către conglomerate chineze.
Noile reglementări au reprezentat un răspuns la temerile în creştere referitoare la influenţa din ce în ce mai mare în Germania a companiilor sprijinite de statul chinez, în timp ce Beijingul îşi protejează propriile firme.
Măsura va permite Guvernului de la Berlin să blocheze preluarea unor companii dacă există riscul ca expertiza (know-how) să ajungă peste hotare şi să intervină în cazul în care un cumpărător acumulează o participaţie de 10%, faţă de 25% în prezent.
Noile reglementări se vor aplica "companiilor importante din punct de vedere al securităţii", care sunt esenţiale pentru apărarea Germaniei, celor de înaltă tehnologie sau din domeniul infrastructurii, cum ar fi furnizarea de energie, apă, alimente, sau sectorul telecomunicaţiilor, finanţe, transport şi companiile media.
Înăsprirea regulilor privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciază analiştii. Aceştia adaugă că ar putea fi modificate reglementările privind comerţul extern pentru ca statul să se asigure că tehnologiile cheie rămân în posesia germanilor.
În ultimele decenii, Germania s-a apropiat din ce în ce mai mult de China, din punct de vedere economic. În Germania şi în alte ţări, inclusiv SUA, Franţa, Australia şi Marea Britanie, există temeri că în urma preluărilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.
Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile companii de preluarea de către companii străine
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...