COVID-19. Imunitate fără boală sau vaccin? Elvețienii spun că ”Da”

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Varianta Omicron a speriat pe toată lumea
Varianta Omicron a speriat pe toată lumea
Imunitatea populației la SARS-CoV-2, obținută fie prin infectare, fie prin vaccinare, este crucială pentru a depăși pandemia COVID-19.

O echipă de cercetători a Universității din Zurich (UZH) a descoperit acum o altă componentă care contribuie la imunitatea la SARS-CoV-2 - răspunsurile anterioare ale anticorpilor la alte coronavirusuri inofensive. "Persoanele care au avut răspunsuri imunitare puternice la alte coronavirusuri umane au, de asemenea, o anumită protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2", spune Alexandra Trkola, șefa Institutului de Virologie Medicală de la UZH.

În cadrul studiului lor, cercetătorii au folosit un test special dezvoltat pentru a analiza nivelurile de anticorpi împotriva altor patru coronavirusuri umane în 825 de probe de ser prelevate înainte de apariția SARS-CoV-2. De asemenea, au examinat 389 de probe de la donatori infectați cu SARS-CoV-2. Combinarea acestor analize cu modele computerizate a permis echipei să prevadă cu precizie cât de bine se vor lega anticorpii de virușii invadatori și cât de bine îi vor neutraliza.

Citește și:

Amenzi de mii de euro pentru cine nu se vaccinează. Austria pune piciorul în prag

OMS: Europa va avea peste 2,2 milioane de morți până în martie

Valeriu Gheorghiță despre miocardida: După COVID-19 și după VACCINARE VIDEO

Reactivitatea încrucișată reduce gravitatea infecției

Cercetătorii au reușit să demonstreze că persoanele care au contractat SARS-CoV-2 au avut niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva coronavirusurilor care provoacă răceli obișnuite, în comparație cu persoanele neinfectate. În plus, persoanele cu niveluri ridicate de anticorpi împotriva coronavirusurilor inofensive au avut mai puține șanse de a fi spitalizate după ce au contractat SARS-CoV-2.

”Studiul nostru arată că un răspuns puternic al anticorpilor împotriva coronavirusurilor umane crește nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Astfel, o persoană care a dobândit imunitate la coronavirusuri inofensive este, prin urmare, mai bine protejată și împotriva infecțiilor severe cu SARS-CoV-2", spune Trkola. Acest tip de răspuns imunitar este denumit reactivitate încrucișată și apare și în cazul răspunsurilor celulelor T, linia suplimentară a sistemului imunitar în apărarea împotriva infecțiilor.

Oamenii sunt pe deplin protejați împotriva SARS-CoV-2 doar la scurt timp după ce s-au recuperat după o infecție sau au primit un vaccin eficient. Acesta este momentul în care nivelurile de anticorpi împotriva virusului sunt încă foarte ridicate. Pe măsură ce aceste niveluri scad în timp, infecția nu mai este împiedicată, dar memoria imunologică reactivează rapid apărarea organismului, producția de anticorpi, precum și apărarea celulelor T.

"Bineînțeles, răspunsurile imunitare care vizează SARS-CoV-2 și care sunt montate de celulele de memorie sunt mult mai eficiente decât răspunsurile de reacție încrucișată. Dar chiar dacă protecția nu este absolută, răspunsurile imune cu reacții încrucișate scurtează infecția și îi reduc gravitatea. Iar acest lucru este exact ceea ce se obține și prin vaccinare, doar că mult, mult mai eficient", spune Trkola.

Către o protecție completă împotriva coronavirusurilor

Nu se știe încă dacă această reactivitate încrucișată funcționează și în sens invers. Trebuie încă să se stabilească dacă imunitatea la SARS-CoV-2 - obținută prin vaccinare, de exemplu - oferă protecție și împotriva altor coronavirusuri umane. "Dacă imunitatea la SARS-CoV-2 oferă, de asemenea, un anumit grad de protecție împotriva infecției cu alte coronavirusuri, am fi cu un pas semnificativ mai aproape de obținerea unei protecții complete împotriva altor coronavirusuri, inclusiv a oricăror noi variante", explică virusologul. Această idee este susținută și de faptul că protecția prin reacții încrucișate nu se bazează doar pe anticorpi, ci foarte probabil și pe celulele T.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik

pixel