COVID-19. Imunitate fără boală sau vaccin? Elvețienii spun că ”Da”

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Varianta Omicron a speriat pe toată lumea
Varianta Omicron a speriat pe toată lumea
Imunitatea populației la SARS-CoV-2, obținută fie prin infectare, fie prin vaccinare, este crucială pentru a depăși pandemia COVID-19.

O echipă de cercetători a Universității din Zurich (UZH) a descoperit acum o altă componentă care contribuie la imunitatea la SARS-CoV-2 - răspunsurile anterioare ale anticorpilor la alte coronavirusuri inofensive. "Persoanele care au avut răspunsuri imunitare puternice la alte coronavirusuri umane au, de asemenea, o anumită protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2", spune Alexandra Trkola, șefa Institutului de Virologie Medicală de la UZH.

În cadrul studiului lor, cercetătorii au folosit un test special dezvoltat pentru a analiza nivelurile de anticorpi împotriva altor patru coronavirusuri umane în 825 de probe de ser prelevate înainte de apariția SARS-CoV-2. De asemenea, au examinat 389 de probe de la donatori infectați cu SARS-CoV-2. Combinarea acestor analize cu modele computerizate a permis echipei să prevadă cu precizie cât de bine se vor lega anticorpii de virușii invadatori și cât de bine îi vor neutraliza.

Citește și:

Amenzi de mii de euro pentru cine nu se vaccinează. Austria pune piciorul în prag

OMS: Europa va avea peste 2,2 milioane de morți până în martie

Valeriu Gheorghiță despre miocardida: După COVID-19 și după VACCINARE VIDEO

Reactivitatea încrucișată reduce gravitatea infecției

Cercetătorii au reușit să demonstreze că persoanele care au contractat SARS-CoV-2 au avut niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva coronavirusurilor care provoacă răceli obișnuite, în comparație cu persoanele neinfectate. În plus, persoanele cu niveluri ridicate de anticorpi împotriva coronavirusurilor inofensive au avut mai puține șanse de a fi spitalizate după ce au contractat SARS-CoV-2.

”Studiul nostru arată că un răspuns puternic al anticorpilor împotriva coronavirusurilor umane crește nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Astfel, o persoană care a dobândit imunitate la coronavirusuri inofensive este, prin urmare, mai bine protejată și împotriva infecțiilor severe cu SARS-CoV-2", spune Trkola. Acest tip de răspuns imunitar este denumit reactivitate încrucișată și apare și în cazul răspunsurilor celulelor T, linia suplimentară a sistemului imunitar în apărarea împotriva infecțiilor.

Oamenii sunt pe deplin protejați împotriva SARS-CoV-2 doar la scurt timp după ce s-au recuperat după o infecție sau au primit un vaccin eficient. Acesta este momentul în care nivelurile de anticorpi împotriva virusului sunt încă foarte ridicate. Pe măsură ce aceste niveluri scad în timp, infecția nu mai este împiedicată, dar memoria imunologică reactivează rapid apărarea organismului, producția de anticorpi, precum și apărarea celulelor T.

"Bineînțeles, răspunsurile imunitare care vizează SARS-CoV-2 și care sunt montate de celulele de memorie sunt mult mai eficiente decât răspunsurile de reacție încrucișată. Dar chiar dacă protecția nu este absolută, răspunsurile imune cu reacții încrucișate scurtează infecția și îi reduc gravitatea. Iar acest lucru este exact ceea ce se obține și prin vaccinare, doar că mult, mult mai eficient", spune Trkola.

Către o protecție completă împotriva coronavirusurilor

Nu se știe încă dacă această reactivitate încrucișată funcționează și în sens invers. Trebuie încă să se stabilească dacă imunitatea la SARS-CoV-2 - obținută prin vaccinare, de exemplu - oferă protecție și împotriva altor coronavirusuri umane. "Dacă imunitatea la SARS-CoV-2 oferă, de asemenea, un anumit grad de protecție împotriva infecției cu alte coronavirusuri, am fi cu un pas semnificativ mai aproape de obținerea unei protecții complete împotriva altor coronavirusuri, inclusiv a oricăror noi variante", explică virusologul. Această idee este susținută și de faptul că protecția prin reacții încrucișate nu se bazează doar pe anticorpi, ci foarte probabil și pe celulele T.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel