COVID-19. Noua subspecie a variantei Delta, monitorizată atent. E motiv de îngrijorare?
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
O nouă variantă de COVID, prezentă în Europa. Tulpina IHU
O nouă variantă de COVID, prezentă în Europa. Tulpina IHU
O nouă formă a variantei Delta a coronavirusului se răspândește în prezent în Europa. Subspecia AY.4.2 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie, iar varianta a fost găsită și în Germania. De asemenea, au fost raportate cazuri în Israel, Rusia, Danemarca și SUA.

AY.4.2 este în curs de monitorizare, potrivit unui raport al autorității sanitare britanice din 15 octombrie. În prezent, frecvența subspeciei este în creștere. În ultima săptămână din septembrie, a reprezentat aproximativ șase procente din toate probele secvențiate.

Institutul Robert Koch a explicat pentru BILD că subvarianta AY.4.2 a fost descoperită în aproximativ 280 de secvențe de la jumătatea lunii iulie. De atunci, proporția variantei în toate secvențele de genom examinate în Germania a fost cuprinsă între 0 și 0,5 %.

Cât de contagioasă este noua variantă

La începutul anului, varianta delta, dominantă în prezent, s-a răspândit cu aproximativ 60% mai repede decât varianta alfa, care era dominantă la acel moment, iar varianta alfa s-a răspândit cu 50% mai repede decât predecesoarea sa. 

Citește și: Pfizer, doza a treia. Rezultatele EXTRAORDINARE ale unui amplu studiu

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a explicat că guvernul urmărește, de asemenea, varianta AY.4.2 "foarte atent". Încă nu este clar dacă noua subspecie se răspândește mai repede. 

Biologul François Balloux, director al Institutului de Genetică de la University College London, a declarat pentru agenția de presă AFP că noua subvariantă este rară și nu pare să fie la fel de contagioasă ca alte sub-specii anterioare de coronavirus.

Este posibil să fie vorba de o tulpină ușor mai infecțioasă a virusului, a declarat Balloux pentru BBC. El a estimat că AY.4.2 se răspândea cu aproximativ 10% mai repede decât varianta delta, care domină în prezent. "Asta nu este nimic în comparație cu ceea ce am văzut cu Alpha și Delta, care erau cu 50-60% mai transmisibile", a explicat Balloux.

Prin urmare, acesta nu consideră că AY.4.2 este cauza recentei creșteri bruște a numărului de infecții din Regatul Unit. Balloux a explicat că este posibil ca numărul în creștere al infecțiilor cu acest subtip să fie un "eveniment demografic aleatoriu". Cu toate acestea, a spus el, este important să se continue monitorizarea variantei.

Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a dat un nume din alfabetul grecesc pentru AY.4.2. Acest lucru se întâmplă numai atunci când o variantă este clasificată de OMS ca variantă îngrijorătoare (VOC) sau variantă de interes (VOI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel