COVID-19 - Omicron. Noi subvariante trec de orice fel de bariere de imunitate
Autor: Oana Pavelescu | 02 mai 2022, 10:58
Se conturează un nou val de îmbolnăviri / Foto: MTI
Se conturează un nou val de îmbolnăviri / Foto: MTI
Omicron pare o sursă inepuizabilă de subvariante care reușesc să surprindă experții în cele mai neplăcute moduri.

Un studiu de laborator sud-african a constatat că noile sublinii omicron prezintă capacitatea de a evita anticorpii în cazul unei infecții anterioare și al vaccinării.

Constatările ar putea semnala un nou val de infecții cauzate de subliniajele BA.4 și BA.5 ale variantei omicron care au fost descoperite luna aceasta în Africa de Sud. 

Probele de sânge de la persoanele care au fost infectate cu varianta originală omicron au înregistrat o scădere de aproape opt ori a producției de anticorpi neutralizanți atunci când au fost testate împotriva subliniajelor BA.4 și BA.5, a arătat studiul, condus de Africa Health Research Institute din Africa de Sud.

Probele de la persoanele care au fost vaccinate au prezentat o scăderea imunității de aproximativ trei ori, potrivit studiului. 

"Este puțin probabil ca nivelurile scăzute de neutralizare absolută pentru BA.4 și BA.5, în special în grupul nevaccinat, să protejeze bine împotriva infecției simptomatice", au declarat cercetătorii în studiul care urmează să fie revizuit de colegi. "Acest lucru poate indica faptul că, pe baza scăpării neutralizării, BA.4 și BA.5 au potențialul de a duce la un nou val de infecții".

Rezultatele studiului vin pe fondul unui nou val de infecții în Africa de Sud, care a fost prima țară care a cunoscut un val de cazuri cauzate de omicron după ce varianta a fost identificată pentru prima dată în această țară și în țara vecină Botswana. 

Covid-19. În ce moment devenim contagioși. Cât durează

Sâmbătă, Africa de Sud a înregistrat 6.527 de cazuri noi și o rată de pozitivitate a testelor de 21,5%. Acest lucru se compară cu 581 de cazuri și o rată de pozitivitate de 4,5% la 28 martie.

În timp ce spitalizările cresc treptat, nu a existat o creștere notabilă a deceselor, a declarat vineri Waasila Jassat, specialist în sănătate publică la Institutul Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud. 

Studiul a folosit probe de la 24 de persoane care fuseseră infectate cu varianta originală omicron, dar care nu fuseseră vaccinate.

De asemenea, acesta a testat subliniajele în raport cu eșantioane de la 15 persoane vaccinate, dintre care opt au primit vaccinurile de la Pfizer Inc. și șapte care au primit vaccinurile de la Johnson & Johnson.

Laboratorul Institutului de Cercetare în Sănătate din Africa, care se află în Durban și este condus de Alex Sigal, a fost primul care a testat varianta originală omicron pe probe de sânge, arătând că vaccinul Pfizer a fost mai puțin eficient împotriva acesteia decât împotriva variantelor anterioare.

Cu peste 100.000 de decese oficiale cauzate de Covid-19, și de trei ori mai mult dacă se iau în considerare datele privind mortalitatea excesivă, Africa de Sud este cea mai afectată țară din Africa. Cu toate acestea, majoritatea țărilor africane au sisteme de sănătate slabe, care nu reușesc să identifice majoritatea infecțiilor sau să atribuie cu exactitate cauzele deceselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an

Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va...

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe