COVID-19. OMS, face bilanțul pandemiei. Cifrele groazei

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Situația cu adevărat dramatică
Situația cu adevărat dramatică
Cel puţin 115.000 de angajaţi din domeniul sănătăţii au murit din cauza maladiei COVID-19, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a deplâns totodată faptul că majoritatea dozelor de vaccin disponibile pe piaţă au fost acaparate de un grup mic de ţări, informează AFP.

"Sunt mulţi cei care au fost ei înşişi infectaţi şi, deşi rapoartele sunt rare, estimăm că cel puţin 115.000 de angajaţi din sănătate şi din centre de îngrijire au plătit cu preţul suprem în timp ce lucrau pentru ceilalţi oameni", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în deschiderea adunării generale a membrilor OMS.

El a denunţat încă o dată "inegalitatea scandaloasă" în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri pe plan mondial, fapt care "perpetuează pandemia". Astfel, a explicat directorul OMS, peste 75% din toate dozele de vaccinuri din lume au fost administrate în doar 10 ţări.

"Nu există o manieră diplomatică în a spune acest lucru: un mic grup de ţări care fabrică şi cumpără majoritatea vaccinurilor (...) controlează soarta restului lumii", a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Numărul dozelor administrate în lume până în prezent ar fi fost suficient pentru a îi inocula pe toţi angajaţii din sănătate şi pe persoanele vârstnice, dacă ele ar fi fost distribuite echitabil", a mai spus directorul general al OMS.

Directorul acestei organizaţii a îndemnat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a inversa această tendinţă, repetând astfel un apel pe care l-a lansat de numeroase ori în ultimele luni.

Citește și Vaccinurile disponibile. Oficial OMS: Este o ameninţare incertă

"Astăzi, cer statelor membre să suţină o campanie masivă de vaccinare a cel puţin 10% din populaţia fiecărei ţări până în luna septembrie, precum şi o campanie până în decembrie pentru a ne atinge obiectivul de a vaccina cel puţin 30% până la sfârşitul anului", a mai adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS, alături de alţi parteneri precum GAVI şi CEPI, a implementat un mecanism mondial de livrare a vaccinurilor anti-COVID-19 către ţările sărace, denumit COVAX, însă dispozitivul se confruntă cu o lipsă de vaccinuri pentru că ţările bogate, dorind să îşi vaccineze întreaga populaţie, au acaparat majoritatea dozelor existente pe piaţă. În plus, India, de unde provin majoritatea vaccinurilor din dispozitivul COVAX, a blocat exporturile de doze pentru a-şi vaccina propria populaţie, în contextul în care ţara asiatică este devastată de pandemia de coronavirus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel