Covid-19. Pandemia relansează a patra revoluție industrială

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
S-a pierdut timp prețios
S-a pierdut timp prețios
Măști și viziere de protecție pentru cadrele și personalul medical fabricate în regim de urgență: criza sanitară a fost o surpriză neplăcută pentru opinia publică de pretutindeni și, în același timp, a dat un impuls puternic imprimantelor 3D. Dar costurile și calitatea încă inegale ale acestei tehnologii nu reprezintă, deocamdată, o amenințare iminentă pentru locurile de muncă industriale.

Pandemia, care a distrus, practic, lanțurile de aprovizionare ale întreprinderilor, a arătat în câteva săptămâni că partizanii și promotorii celei de-a patra revoluție industrială au omis o chestiune esențială. Practic, în ultimele patru decenii, ei nu au găsit modalitatea de a accelera adoptarea imprimantelor 3D dincolo de cercul restrâns al universităților și start-up-urilor, scrie, într-un amplu comentariu pe această temă, agenția France Presse.

Dar criza generată de răspândirea noului coronavirus a impus decizii rapide. În Italia, spre exemplu, firma Isinnova, specializat în împrimare 3D, a fost chemată în ajutor pentru a modifica măștile de scufundare de la Decathlon, adaptându-le pentru aparatele de ventilare artificială a plămânilor. În Franța, Volumic a obținut validara a 260 de laboratoare pentru a imprima eprubete utilizate la testele de depistare a noului virus.

”Spre deosebire de producția industrială tradițională, ce reclamă mașini specifice, fabricate în uzine specifice, operațiunea de imprimare 3D este foarte flexibilă”, explică Greg Mark, fondatorul firmei Markforged, un start-up american, care produce mașini 3D. ”Nu este nevoie decât de alt fișier informatic. Doriți ca imprimanta să treacă de de la un produs la altul, introduceți alt program. Așa ceva nu este imposibil într-o fabrică tradițională, unde ar fi nevoie de instalarea unor echipamente speciale”, a adăugat el.

Citește și Sfârșitul globalizării în economie? Covid-19 modifică jocurile

Dar, dacă întreprinderile își optimizează timpii de fabricație și devin mai puțin dependente de lanțul lor de aprovizionare, calitatea obiectelor realizate în 3D lasă încă de dorit și, în stadiul actual al tehnologiei, este greu de imaginat o producție de masă sau fabricarea de bunuri complexe și durabile. Prin urmare, ”imprimarea 3D nu reprezintă, deocamdată, o amenințare reală pentru producția industrială clasică. Alături de calitate mai sunt și costurile destul de ridicate, ceea ce ar înseamnă o mare diferență între calitate și preț”, estimează Artur Wheaton, profesor la Universitatea Cornell, din New York.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel