COVID-19. S-a descoperit imunitatea ”SPECIALĂ”. Ce înseamnă

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Vor trece probabil ani până când coronavirusul va fi descifrat în totalitate
Vor trece probabil ani până când coronavirusul va fi descifrat în totalitate
Nici o zi fără descoperiri legate de COVID-19. Este și firesc, în ultimă instanță: după aproape doi ani de pandemiei și numeroase vaccinuri administrate la nivel global, medicii au dobândit experiență în tratarea pacienților, iar oamenii de știință se străduiesc, pe de o parte, să descifreze toate secretele virusului SERS-CoV-2 și, pe de alta, să identifice efectele pe termen lung atât ale bolii provocate de noul coronavirus, cu toate variantele lui, cât și ale serurilor. 

Astfel, experții de la University College London și Imperial College London NHS Trust au descoperit că lucrătorii din domeniul sănătății care lucrează cu pacienți infectați cu SARS-CoV-2 zonele roșii ale spitalelor dezvoltă un tip "unic" de imunitate, o imunitate ”specială. 

Cercetătorii au ținut sub observație peste 750 de cadre medicale, care au intrat în contact permanent cu pacienți cu COVID-19. Pe durata studiului, la aproape 60 dintre lucrătorii medicali nu au fost depistate pozitiv pentru infecția cu coronavirus. Mai mult, respectivele persoane s-au dovedit deosebit de imune, cu un indicator comun care nu era prezent la ceilalți participanți la studiu. 

Concret, a fost identificată o concentrație ridicată de celule T ale sistemului imunitar, care acționează ca celule de memorie. Acestea sunt cele care pot recunoaște infecțiile specifice atunci când apar în corpul unei persoane. Potrivit experților, astfel de limfocite T specifice opresc SARS-CoV-2.

Pe de altă parte, oamenii de știință de la Harvard's T.H. Chan School of Public Health, arată, într-un articol științific publicat în revista Cell că o combinație dintre capacitatea de reinfectare și rata de transmitere - proprietăți cheie ale tulpinii delta a SARS-CoV-2 - ar putea duce la o pandemie prelungită.

Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit, agentul său patogen a suferit mutații. Unele variante au devenit rapid tulpina dominantă, cum ar fi alfa (tulpina britanică) și delta (tulpina indiană), în timp ce beta nu a reușit să se impună sau să influențeze semnificativ evoluția epidemiei.

Citește și Trend în OLANDA: Prețul infectării cu COVID-19 este de 33,50 euro

Autorii lucrării au creat un model pentru a arăta modul în care pandemiile cauzate de variante ipotetice ar afecta populațiile care au folosit diferite combinații de metode de control al infecției: folosirea măștilor de protecție, păstrarea distanței și vaccinarea.

Analiza a presupus mai multe scenarii, inclusiv combinații de două trăsături: o rată de infectare similară cu cea a variantei alfa; evitarea parțială a răspunsului imunitar caracteristic variantei beta; o combinație a acestor trăsături, ca în cazul variantei delta; și o variantă fără trăsăturile enumerate.

Echipa de experți a stabilit că tulpina indiană, care are cele două proprietăți principale ale variantelor alfa și beta în același timp, este cea mai îngrijorătoare. Potrivit cercetătoarei Mary Bushman, cea mai eficientă modalitate de a reduce activitatea delta rămâne imunizarea în masă.

"Trebuie ca oamenii să înțeleagă că apariția unor variante precum delta face ca vaccinarea să fie și mai importantă. Chiar dacă nu putem eradica virusul, putem să ne asigurăm că oamenii sunt pregătiți pentru el", a conchis cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Papa Fancisc
Insolvență / FOTO: Freepik
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei

pixel