COVID-19. Simptomul frecvent despre care NU se vorbește

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Tulpina Delta lovește ca un țunami
Tulpina Delta lovește ca un țunami
Prima mențiune a unei legături între COVID-19 și modificările pielii a venit din China în faza incipientă a pandemiei, respectiv la începutul anului 2020.

Inițial, se părea că modificările pielii erau relativ neobișnuite. Într-o analiză din februarie 2020 cercetătorii au raportat erupții cutanate la mai puțin de 0,2% din 1.099 de persoane cu COVID-19 confirmat de laborator în 552 de spitale.

La scurt timp, în martie, un studiu a identificat „manifestări cutanate” la 18 din 88 de pacienți, sau 20,4%, care primeau tratament pentru COVID-19 la un spital din Italia.

De atunci, o serie de alte studii au identificat modificări ale pielii asociate cu COVID-19. Cu toate acestea, unele dintre aceste rapoarte au inclus doar un număr limitat de participanți. Până în prezent, oamenii de știință nu au identificat amploarea și varietatea completă a modificărilor cutanate legate de infecția cu SARS-CoV-2, relatează publicația Medical News Today.

Cel mai recent studiu investighează problema într-un eșantion mare de participanți. Autorii studiului au preluat date din aplicația COVID Symptom Study. Aceasta colectează o mulțime de date, inclusiv informații despre vârsta participanților, sexul, etnia, greutatea, înălțimea, starea generală de sănătate și utilizarea medicamentelor, precum și dacă persoana este lucrător medical.

Din mai 2020, aplicația a permis utilizatorilor să raporteze orice testare și rezultate la SARS-CoV-2 cât și orice simptom.

În total, cercetătorii au avut acces la date de la 336.847 de utilizatori ai aplicației, dintre care 17.407 au fost supuși unui test SARS-CoV-2, fie pozitiv, fie negativ. Oamenii de știință au inclus, de asemenea, date de la 54.652 de persoane care au înregistrat cel puțin un simptom al COVID-19, dar nu au făcut un test. Autorii se referă la acest grup drept „utilizatori simptomatici netestați”.

În plus, cercetătorii au trimis un sondaj, care a fost promovat pe rețelele de socializare. Acest lucru nu a fost destinat utilizatorilor aplicației. Au fost cerute informații despre când a apărut o erupție cutanată, cât a durat și ce alte simptome au fost prezente.

Din acest sondaj, cercetătorii au extras date utilizabile de la 11.544 de persoane. Din acest grup, 2.328 au oferit o fotografie a erupției lor. Echipa a selectat un subset al acestor fotografii, pe care le-a redus la 260 de imagini.

Citește și: Legătura dintre vaccin și tulburările neurologice. Experții explică

Imaginile au fost „evaluate și clasificate independent de patru dermatologi cu experiență”. Dintre cele 260 de fotografii, 52 au fost eliminate de cel puțin un dermatolog și au fost analizate 208 de imagini.

Erupții legate de infecția cu SARS-CoV-2

Dintre cei 2.021 de utilizatori ai aplicației care au dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2, 8,8% au raportat modificări legate de piele, 6,8% au raportat erupții pe corp și 3,1% au raportat erupții pe mâini sau picioare, care se numesc erupții acrale.

Autorii notează că doar 1,1% din acest grup au prezentat atât erupții corporale, cât și erupții acrale, sugerând că cele două apar din motive diferite, cred cercetătorii.

Teoretic, erupțiile corporale ar putea fi cauzate de „reacții imunologice la virus”, în timp ce erupțiile cutanate acrale ar putea rezulta din cheaguri de sânge sau deteriorarea pereților vaselor de sânge.

În grupul de utilizatori simptomatici netestați care au raportat cel puțin unul dintre principalele simptome ale COVID-19, rezultatele au fost similare, 8,2% raportând modificări ale pielii.

Din sondajul independent efectuat la 11.544 de participanți, cercetătorii au analizat momentul modificărilor pielii.

Conform analizei respondenților la sondaj care au dat test pozitiv pentru SARS-CoV-2 și au prezentat modificări cutanate, 47% dintre aceste modificări au apărut în același timp cu alte simptome COVID-19. Pentru 35% dintre respondenți, modificările pielii s-au dezvoltat după ce au început alte simptome.

Pentru 17% dintre participanții la acest grup, o erupție cutanată a apărut înaintea altor simptome. Și, interesant, la 21% dintre participanți, erupția cutanată a fost singurul simptom.

Tipuri de erupții cutanate la COVID-19

Folosind fotografiile erupțiilor cutanate ale participanților, oamenii de știință au identificat cele mai comune tipuri, care au fost:

  • erupții papulare (41,2%) - umflături mici, ridicate

  • urticarie (30%) - pete roșii, mâncărime

  • erupții cutanate acrale (23,1%) - leziuni pe mâini sau picioare

Leziunile acrale și erupțiile papulare au durat în medie 13 sau, respectiv, 14 zile, iar urticaria doar 5 zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel