Publicitate
Vaccinul vizează o parte din proteina spike a virusului SARS-CoV-2 care pare să fie foarte rezistentă la mutație și este comună în aproape toate coronavirusurile, afirmă cercetătorul Steven Zeichner care este profesor de boli infecțioase pediatrice la Universitatea din Virginia, în Charlottesville.
În studiile efectuate pe animale, noul vaccin a protejat porcii împotriva a două boli separate cauzate de două tipuri de coronavirus, COVID-19 și virusul diareei epidemice porcine (PEDV), potrivit rezultatelor publicate online recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cele două coronavirusuri "sunt înrudite, dar sunt veri îndepărtați", a spus Zeichner. Implicatia este aceea că dacă un vaccin COVID ar putea proteja un porc impotriva PEDV, probabilitatea este destul de mare ca acesta ar putea oferi o protectie larga impotriva multor variante de COVID.
Aceste rezultate reprezintă o „mare oportunitate de a dezvolta vaccinuri universale împotriva coronavirusului”, a spus dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, din Baltimore.
Citește și: Pastila care tratează COVID-19. Pfizer anunță când va fi gata
„Alte coronavirusuri cauzează aproximativ 25% din răcelile noastre obișnuite și sunt, de asemenea, și constituie amenințări majore emergente cu boli infecțioase”, a spus Adalja. „A putea controla coronavirusurile ar însemna să scăpăm de o amenințare biologică ceea ce ar fi un avantaj major, iar un vaccin universal ar fi cel mai bun mijloc de a face acest lucru”.
Costul este un alt avantaj al noului vaccin
Vaccinul experimental se bazează pe bacterii modificate genetic, care pot fi produse în masă la o fracțiune din costul vaccinurilor COVID-19 aprobate în prezent, a spus Zeichner.
Vaccinurile ARNm COVID-19 utilizate acum costă aproximativ 10 USD pe doză, un preț care ar putea fi prohibitiv în țările în curs de dezvoltare.
Dar vaccinurile bazate pe bacterii de pildă ca cele pentru holeră și pertussis pot fi preparate în cantități mari la prețuri ieftine. O companie sud-coreeană ar fi produs 6 milioane de doze de vaccin împotriva holerei într-un an folosind un singur fermentator de 100 litri, la un cost mai mic de 1 dolar pe doză, a spus Zeichner.
Zeichner și colegii săi au conceput vaccinul pentru a merge după o porțiune din proteina vârf a virusului COVID numită „peptidă de fuziune virală”, care este în esență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicii principali de pe Wall...
Grupaj de ştiri.
Reuters prezintă o analiză a...
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...
Un nou proiect controversat al...
Grupaj de ştiri.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...