COVID-19. Un vaccin universal, extrem de ieftin, aproape de realizare
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Cercetătorii care lucrează la acest vaccin sunt extrem de optimiști
Cercetătorii care lucrează la acest vaccin sunt extrem de optimiști
Un vaccin experimental COVID-19 ar putea oferi protecție universală împotriva viitoarelor variante ale bolii, precum și a altor coronavirusuri - poate chiar a celor responsabile de răceala obișnuită. Și este extrem ieftin, costă mai puțin de 1 $ pe doză, spun cercetătorii.

Vaccinul vizează o parte din proteina spike a virusului SARS-CoV-2 care pare să fie foarte rezistentă la mutație și este comună în aproape toate coronavirusurile, afirmă cercetătorul Steven Zeichner care este profesor de boli infecțioase pediatrice la Universitatea din Virginia, în Charlottesville.

În studiile efectuate pe animale, noul vaccin a protejat porcii împotriva a două boli separate cauzate de două tipuri de coronavirus, COVID-19 și virusul diareei epidemice porcine (PEDV), potrivit rezultatelor publicate online recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cele două coronavirusuri "sunt înrudite, dar sunt veri îndepărtați", a spus Zeichner. Implicatia este aceea că dacă un vaccin COVID ar putea proteja un porc impotriva PEDV, probabilitatea este destul de mare ca acesta ar putea oferi o protectie larga impotriva multor variante de COVID.

Aceste rezultate reprezintă o „mare oportunitate de a dezvolta vaccinuri universale împotriva coronavirusului”, a spus dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, din Baltimore.

Citește și: Pastila care tratează COVID-19. Pfizer anunță când va fi gata

„Alte coronavirusuri cauzează aproximativ 25% din răcelile noastre obișnuite și sunt, de asemenea, și constituie amenințări majore emergente cu boli infecțioase”, a spus Adalja. „A putea controla coronavirusurile ar însemna să scăpăm de o amenințare biologică ceea ce ar fi un avantaj major, iar un vaccin universal ar fi cel mai bun mijloc de a face acest lucru”.

Costul este un alt avantaj al noului vaccin

Vaccinul experimental se bazează pe bacterii modificate genetic, care pot fi produse în masă la o fracțiune din costul vaccinurilor COVID-19 aprobate în prezent, a spus Zeichner.

Vaccinurile ARNm COVID-19 utilizate acum costă aproximativ 10 USD pe doză, un preț care ar putea fi prohibitiv în țările în curs de dezvoltare.

Dar vaccinurile bazate pe bacterii de pildă ca cele pentru holeră și pertussis pot fi preparate în cantități mari la prețuri ieftine. O companie sud-coreeană ar fi produs 6 milioane de doze de vaccin împotriva holerei într-un an folosind un singur fermentator de 100 litri, la un cost mai mic de 1 dolar pe doză, a spus Zeichner.

Zeichner și colegii săi au conceput vaccinul pentru a merge după o porțiune din proteina vârf a virusului COVID numită „peptidă de fuziune virală”, care este în esență 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel