Analistul Adrian Negrescu spune că problema trebuie privită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, subliniază expertul, ”depinde de venituri, depinde de cât reprezintă rata care trebuie plătită dacă vrei să cumperi un apartament, spre exemplu”.
Pentru că, explică analistul, ”dacă vrei un apartament într-o zonă bună, cu acces la metrou, la utilități, care merită prețul, adică nu este un preț peste nivelul pieței, atunci da, merită să faci un credit pe indicele IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, n.r.), pe acest nou indice, care are o valoare mult mai mică decât ROBOR-ul. ROBOR-ul este, undeva, la 4% și, probabil, se va duce spre 5%, dacă nu chiar 6% în perioada următoare”, a explicat Adrian Negrescu.
Deci, a adăugat el, ”contează foarte mult câți bani ai, cât ești dispus să plătești pentru rată și oportunitatea de achiziție, pentru că da, în această perioadă sunt foarte mulți dezvoltatori pe zona imobiliară, care scot la vânzare locuințe la prețuri mai bune. De ce? Pentru că și ei, la rândul lor, au de plătit rate la tot ceea ce înseamnă achiziție, de la terenuri, la materiale de contrucție și, din păcate, mulți sunt într-un blocaj financiar din care nu pot ieși decât prin vânzarea la un preț optim, astfel încât să poată face față provocărilor”, a subliniat analistul la RomâniaTV.
Citește și La ce renunță românii ca să facă economii. Câciu a renunțat la divertisment
Un reprezentant al unei mari bănci din România a explicat că în luna februarie românii s-au înghesuit să facă refinanțări. Sunt 2 motive: Scumpirea materialelor de construcții, dar și pentru că mulți români au câteva 3,4 credite și le strâng într-unul singur pentru o rată mai mică.
"Se fac multe refinanțări. Au mai multe credite și le strângă într-unul singur. E rata mai mică pe cinci ani.", a declarat interlocutorul nostru.
Scumpirea materialelor de construcții - Motivul principal al românilor pentru refinanțare
"Acum că se încălzește timpul toți fac refinanțări, mai fac câte o schimbare la casă. Cele mai multe le-am avut în luna februarie, pentru renovări, oamenii chiar fac refinanțări. Majoritatea clienților s-au plâns că vor să facă refinanțare pentru că s-au scumpit materialele de construcții și nu mai pot face reparații la casă."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...