Credit Suisse, acuzată că ar fi ascuns 100 milioane $ de Fiscul american

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nori negri se adună din nou deasupra Credit Suisse
Nori negri se adună din nou deasupra Credit Suisse
Cumpărată de UBS pentru a evita falimentul, numele băncii elvețiene apare într-un raport al Senatului SUA. De ce? Pentru că a ”ascuns” conturilor unor americani bogați pentru o sumă totală de peste 100 de milioane de dolari.

Norii se adună deasupra Credit Suisse. După ce aflat la un pas de faliment, pe fondul turbulențelor cauzate de prăbușirea băncii americane Silicon Valley, Credit Suisse, a cărei preluare de către concurentul și compatriotul său UBS este în curs de desfășurare, este acum atacată de Senatul american. Potrivit unui raport al Camerei Superioare a Congresului SUA, publicat pe 29 martie, banca a oferit asistență „celor mai bogați americani” în materie de evaziune fiscală. Potrivit respectivului document, Credit Suisse a permis să fie ascunse conturi străine în valoare totală de peste 100 de milioane de dolari.

Acest raport este concluzia a doi ani de investigație efectuată pentru a se asigura că banca elvețiană și-a schimbat într-adevăr practicile în acest domeniu, după ce a acceptat în 2014 să plătească o amendă de 2,6 miliarde de dolari pentru a pune capăt urmăririlor penale, o cifră record la acel moment. Acum, se confruntă cu aceleași acuzații. Comisia susține că banca nu a îndeplinit termenii acordului încheiat în urmă cu nouă ani cu Departamentul de Justiție al SUA și nu a prezentat situația reală. Mai mult, pe durata anchetei, Credit Suisse a recunoscut că au fost identificate alte 23 de conturi, de cel puțin 20 de milioane de dolari și care aparțin tot unor cetățeni americani. Ancheta internă nu s-a încheiat încă. 

„Bancherii elvețieni sunt lacomi”

„În centrul acestei investigații se află bancheri lacomi și autorități de reglementare elvețiene care nu și-au făcut treaba, iar rezultatul conduce la ideea unei conspirații de amploare care încă funcționează și care permite cetățenilor americani cu averi importante să scape de plata impozitelor și, astfel, să-și fure concetățenii”, a declarat președintele comisiei, senatorul Ron Wyden.

Comisia acuză Credit Suisse că nu a respectat termenii acordului și că a luat parte la, probabil, „cea mai mare încălcare a regulilor din domeniu din istoria Statelor Unite”. În plus, comisia consideră că mai marii băncii elvețiene au fost la curent cu aceste activități. Ea crede, de asemenea, că ar putea fi implicate și alte bănci elvețiene, citând în special UBS și PKB Privatbank, precum și banca israeliană Leumi. 

Citește și Președintele Saudi National Bank și-a dat demisia după comentariile legate de Credit Suisse

Ammar Al Khudairy, președintele celui mai mare acționar al Credit Suisse Group AG, a demisionat la doar câteva zile după ce comentariile sale au contribuit la declanșarea unei prăbușiri a acțiunilor și a obligațiunilor care a determinat guvernul elvețian să intervină și să organizeze preluarea acestuia. ....

Citește și Suspiciuni de fraudă fiscală: Băncile franceze, sub presiune după percheziții

Deși atenuarea temerilor legate de sănătatea sectorului bancar a susținut acțiunile băncilor franceze în această dimineață la bursă, acestea au revenit pe roșu pe fondul informațiilor privind perchezițiile efectuate de Parchetul Național Financiar. În aceste condiții, Société Générale a pierdut 2,88%, coborând la 19,39 euro, în timp ce BNP Paribas a cedat 1,72%, ajungând la 50,92 euro. Deși Crédit Agricole nu a intrat în vizorul justiției, prețul titlurilor sale a scăzut cu 0,77%, la 9,95 euro....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel