Credit Suisse mai are câteva ”mere de aur”

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Credit Suisse / Foto: eflon / Flickr
Credit Suisse / Foto: eflon / Flickr
Preluarea Credit Suisse de către banca numărul unu din Elveția, UBS, încurajată de guvern pentru a salva centrul financiar elvețian de la colaps, nu a fost o afacere atât de rea pe cât pare.

Potrivit executivilor UBS, integrarea Credit Suisse se anunță a fi o "sarcină herculeană". Curățarea grajdurilor Augias va dura patru ani, potrivit lui Colm Kelleher, președintele primei bănci elvețiene, care a fost chemat de guvernul de la Berna pentru a-și salva rivalul, scrie Le Monde.

La 19 martie, UBS a acceptat să achiziționeze o bancă cu o valoare netă a activelor de 54 de miliarde de franci elvețieni pentru 3 miliarde de franci elvețieni. Astfel, cumpărătorul a înregistrat un fond comercial negativ de 51 de miliarde de franci elvețieni. Acest lucru poate părea tehnic, dar în limbajul bancherilor, badwill înseamnă, în general, "afaceri excelente". BNP Paribas, care a preluat compania belgiano-olandeză Fortis în plină criză a creditelor ipotecare cu risc ridicat, poate depune mărturie în acest sens, dar subevaluarea a fost de 800 de milioane de euro.

Un profit "semnificativ"

Când operațiunea va fi finalizată - în următorul trimestru, după cum au indicat marți, 25 aprilie, directorii UBS - acest badwill va trece prin contul de profit al UBS. Chiar și după provizioanele pentru restructurare și alte cheltuieli excepționale, profitul ar trebui să fie atunci mai degrabă himalayan decât alpin. Acesta va fi "semnificativ", a recunoscut modest UBS, prins între dorința de a-și liniști acționarii fără a jigni contribuabilul elvețian.

Ar fi o greșeală să reducem acest lucru la un simplu joc contabil. Aceste zeci de miliarde constituie o pernă de capital confortabilă care va face posibilă absorbția pierderilor de capital din portofoliile achiziționate. UBS va încasa primele 5 miliarde de franci elvețieni din pierderi, în timp ce guvernul elvețian va plăti următoarele 9 miliarde. Acest mecanism este menit să încurajeze cumpărătorul să gestioneze lichidarea cât mai bine posibil.

Și mai sunt și mere de aur în grădina Credit Suisse, în special în domeniul private banking. Această preluare este o "oportunitate unică", a declarat directorul său general, Sergio Ermotti. Deci da, integrarea va fi dureroasă. Însă din acest melanj, să nu uităm,  mai face parte și Silicon Valley Bank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel