Credit Suisse: Pierderi grele pentru societățile de gestionare a activelor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sunt pierderi de sute de milioane
Sunt pierderi de sute de milioane
Pierderile se cifrează la sute de milioane - euro și dolari -, în funcție de zona în care respectivele firme își desfășoară activitatea.

Astfel, firma franceză de gestionare a activelor Lazard Frères Gestion și societatea americană Pimco au suferit pierderi de 142 de milioane de euro și, respectiv, de aproximativ 340 de milioane de dolari în urma preluării Credit Suisse de către UBS, care a dus la anularea anumitor titluri de creanță.

Operațiunea a antrenat anularea a 17 miliarde de dolari de titluri de creanță cunoscute sub denumirea de "CoCo" (pentru "Contingent Convertible"), denumite și "Additional Tier 1" sau "AT1", deținute de investitori profesioniști (bănci, fonduri).

Pe 14 martie, la începutul crizei de la Credit Suisse, când au apărut și s-au intensificat temerile unui eventual faliment, Lazard Frères Gestion deținea un total de 142 de milioane de euro din aceste titluri, după cum reiese din comunicatul trimis de companie agenției France Presse. O cifră care reprezintă doar 0,4% din totalul activelor gestionate de filiala băncii de investiții franco-americane Lazard.

Compania americană Pimco, o filială a asigurătorului german Allianz, a pierdut aproximativ 340 de milioane de dolari în această operațiune, potrivit unei surse apropiate companiei. Inițial, Pimco a deținut obligațiuni AT1 ale Credit Suisse, în valoare de 807 milioane de dolari la momentul emiterii lor, dar valoarea lor s-a topit în ultimele luni, a precizat sursa citată.

Acest lucru a a transformat Pimco în cel  mai mare deținător de obligațiuni AT1 ale Credit Suisse, potrivit datelor agenției de știri financiare Bloomberg. Totuși, ele reprezintă o mică parte din cele 1.740 de miliarde de dolari gestionate de Pimco.

Creată după criza financiară din 2008, această categorie de datorie, care vine pe ultimul loc în ordinea priorităților de rambursare în cazul unor dificultăți financiare, a fost menită să consolideze nivelul de solvabilitate fără a emite noi acțiuni și, astfel, să evite nedorita situație când contribuabilul ajunge să achite nota de plată în cazul unei salvări.

Cotidianul Les Echos avansase anterior în cursul zilei valoarea de 107 milioane de euro a acțiunilor AT1 deținute de Lazard Frères Gestion, citând date furnizate de compania de informații financiare Morningstar.

De asemenea, compania franceză a precizat că deține "obligațiuni de rang superior" a căror răscumpărare nu este afectată de fuziunea cu UBS și că nu deținea "nici la sfârșitul anului 2022, nici mai recent" acțiuni Credit Suisse, al căror preț a scăzut cu 66% în mai puțin de două săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel