Astfel, firma franceză de gestionare a activelor Lazard Frères Gestion și societatea americană Pimco au suferit pierderi de 142 de milioane de euro și, respectiv, de aproximativ 340 de milioane de dolari în urma preluării Credit Suisse de către UBS, care a dus la anularea anumitor titluri de creanță.
Operațiunea a antrenat anularea a 17 miliarde de dolari de titluri de creanță cunoscute sub denumirea de "CoCo" (pentru "Contingent Convertible"), denumite și "Additional Tier 1" sau "AT1", deținute de investitori profesioniști (bănci, fonduri).
Pe 14 martie, la începutul crizei de la Credit Suisse, când au apărut și s-au intensificat temerile unui eventual faliment, Lazard Frères Gestion deținea un total de 142 de milioane de euro din aceste titluri, după cum reiese din comunicatul trimis de companie agenției France Presse. O cifră care reprezintă doar 0,4% din totalul activelor gestionate de filiala băncii de investiții franco-americane Lazard.
Compania americană Pimco, o filială a asigurătorului german Allianz, a pierdut aproximativ 340 de milioane de dolari în această operațiune, potrivit unei surse apropiate companiei. Inițial, Pimco a deținut obligațiuni AT1 ale Credit Suisse, în valoare de 807 milioane de dolari la momentul emiterii lor, dar valoarea lor s-a topit în ultimele luni, a precizat sursa citată.
Acest lucru a a transformat Pimco în cel mai mare deținător de obligațiuni AT1 ale Credit Suisse, potrivit datelor agenției de știri financiare Bloomberg. Totuși, ele reprezintă o mică parte din cele 1.740 de miliarde de dolari gestionate de Pimco.
Creată după criza financiară din 2008, această categorie de datorie, care vine pe ultimul loc în ordinea priorităților de rambursare în cazul unor dificultăți financiare, a fost menită să consolideze nivelul de solvabilitate fără a emite noi acțiuni și, astfel, să evite nedorita situație când contribuabilul ajunge să achite nota de plată în cazul unei salvări.
Cotidianul Les Echos avansase anterior în cursul zilei valoarea de 107 milioane de euro a acțiunilor AT1 deținute de Lazard Frères Gestion, citând date furnizate de compania de informații financiare Morningstar.
De asemenea, compania franceză a precizat că deține "obligațiuni de rang superior" a căror răscumpărare nu este afectată de fuziunea cu UBS și că nu deținea "nici la sfârșitul anului 2022, nici mai recent" acțiuni Credit Suisse, al căror preț a scăzut cu 66% în mai puțin de două săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Cristian...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...