”Banca Națională nu face acest lucru dintr-o ambiție a ei sau dintr-o greșeală. Nu, face acest lucru pentru a putea limita, oarecum, inflația, care, de obicei, se corectează prin dobânzi mai mari. Deci, ceea ce face BNR este o încercare de a mai limita inflația care este extrem de dăunătoare în momentu actual”, a explicat analistul.
Mircea Coșea a menționată, totodată că, ”această politică monetară are și partea ei negativă. Ridicând dobânzile, înseamnă că scumpești creditul, să aduci la un nivel mai înalt și ratele pe care trebuie să le plătească persoanele cu credite. Dar nu numai, pentru că dacă acel împrumut este luat pentru nevoi productive sau de servicii, această scumpire a ratelor intră în costuri și atunci suntem fiecare care plătim acest lucru.
Deci, este o măsură care, de obicei, are efect pe termen scurt și care poate să blocheze inflația, dar într-o mică măsură, dar efectele negative nu pot fi neglijate. În țările care au o politică rezonabilă din punctul de vedere al efectelor crizelor există o cooperare foarte intensă, aproape zilnică pe așa-numitul tablou de bord între politica monetară pe care o practică Banca centrală și politica bugetară pe care o practică guvernul”, a arătat expertul.
În România, criza avansează foarte rapid
La noi așa ceva nu există, BNR și guvernul nu cooperează, a spus profesorul Coșea. ”Banca Națională iese, din când în când cu câte o declarație de atenționare asupra efectelor negative care pot să apară, iar guvernul lucrează foarte, foarte lent sau deloc. Pentru că măsurile ce trebuie luate trebuie să fie foarte urgente. Indiferent dacă suntem de acord cu propunerile domnului Cîțu, indiferent dacă suntem de acord cu propunerile PSD-ului, dacă ar avea așa ceva. Ele trebuie rapid trecute prin coaliție și puse în aplicare, pentru că în România criza avansează foarte rapid, vedem ce se întâmplă: creșterile cresc în permanență, combustibilul crește și el, campania agricolă este periclitată, pentru că fermierii nu au bani pentru combustibil, sunt mari probleme cu transportul internațional.
Toate aceste lucruri trebuie rezolvate, iar discuțiile de gen politicianist care au loc la guvern între cine este mai important PSD-ul sau PNL-ul cred că trebuie să lase locul unor măsuri economice cât mai rapide. Iar dacă este o coaliție, trebuie să încerce să lucreze împreună, pentru că timpul nu mai lucrează în favoarea României.
Imobiliarele intră și ele în criză, pentru că nu mai au cum să facă față, construcțiile intră și ele în criză, pentru că s-au scumpit foarte mult materialele de construcție. Deci, lucrurile nu stau pe loc nicăieri. Însă deocamdată, teama mea este cu agricultura, pentru că dacă nu putem să ieftinim sau să dăm anumite subvenții pentru combustibil în agricultură, atunci campania agricolă de primăvară are mari, mari probleme. Or, noi avem nevoie de producție, pentru că este și o criză alimentară.
Citește și Curs valutar BNR. TOTUL despre LEU și AUR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Salariul minim brut se...
România îndeplinește...
Curs valutar BNR, 27 noiembrie.
Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...
Commerzbank subliniază...
Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...
Moneda rusească s-a depreciat...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Marius Budăi, fost ministru al...
Potrivit Bloomberg, analiza...
Guvernul se reunește astăzi la...
OpenAI, compania din spatele...
Copiii în vârstă de până la 16...
Această măsură vine în...
Adrian Ţuţuianu, secretarul...
Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...