Creditele românilor. Suciu (BNR). Acestea sunt persoanele cu cele mai mari probleme
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dan Suciu a declarat că un credit nu este ajutor social
Dan Suciu a declarat că un credit nu este ajutor social
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a vorbit despre impactul creșterii dobânzii de politică monetară asupra creditelor și a identificat care este cea mai mare problemă.

Dan Suciu a spus că decizia BNR de a majora la 3% dobânda cheie este una importantă, ”pentru că, deși speram cu toții că presiunile inflaționiste vor scădea și că, odată cu stabilirea acelor măsuri de plafonare a prețurilor la gaze, au apărut însă elemente noi, și anume conflictul din Ucraina, care a dus la creșteri semnificative de prețuri pentru combustibili, care a perturbat lanțurile de producție de alimente procesate, și, în consecință, avem importante presiuni inflaționiste care vin din aceste componente. 

De inflație suferim cu toții

În consecință, ceea ce poate face Banca Națională este să majoreze dobânda de politică monetară. Este instrumentul prin care se încearcă temperarea cererii prin intermediul creditului și știu că există consecințe neplăcute pentru cei care au credite acum în plată, mai ales pentru cei care cu ROBOR. Dar de inflație suferim cu toții: și cei cu credite, și cei fără credite. Și este principalul adeversar al nostru”, a subliniat reprezentantul BNR. 

Potrivit estimărilor noastre, a continuat Dan Suciu, ”pentru persoanele care sunt supra expuse, mai exact cele cu venituri reduse, există o problemă mai mare în plată decât pentru cei cu venituri mai mari. Pentru că există o proporție între împrumutul pe care îl poți primi și venitul pe care îl încasezi. 

Aș face chiar o precizare mai concretă. Suntem la nivelul ROBOR-ului, pentru că, în ultimă instanță, despre acest lucru vorbim, despre impactul dobânzii de politică monetară asupra ROBOR-ului, din anul 2013. De atunci este evident că au crescut foarte mult salariile. Cine a luat împrumuturi înainte de perioada 2013, nu cred că suferă foarte, foarte mult în acest moment, pe ROBOR. Dar cei care au luat în perioada 2013-2019, aici este, într-adevăr, un impact ceva mai și cred că aici este marea problemă și cred că trebuie să ne uităm mai cu atenție la această categorie de persoane care au luat credite”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR.

Noi stăm mai bine comparativ cu alții

După 2019, a adăugat el, ”creditele s-au luat în baza celuilalt indicator, IRCC, care este încă scăzut, dar el va crește peste șase luni. Dar repet, nu cred că aici este problema. Avem o categorie bine conturată care are o problemă mai mare în ceea ce privește suportarea ratelor la credit, mai ales în contextul grav al scumpirilor pe care le avem și care au determinat un indice de inflație semnificativ, care va rămâne în continuare ridicat. 

Pentru o mai bună înțelegere, Dan Suciu a precizat că probleme mai mari pot întâmpina persoanele care au luat credite după 2013, când ROBOR-ul avea o valoare destul de mică, și, prin urmare s-au obișnuit cu rate ceva mai coborâte. ”Dar era o perioadă când nu vorbeam de pericolul unei inflații, nu aveam perturbările în economia globală pe care le-a generat pandemia, pe de o parte, și acum conflictul acesta nenorocit din Ucraina, care a pus presiune inflaționistă în toată lumea. Să nu uităm, în toată lumea cresc dobânzile acum, într-un mod de-a dreptul spectaculos, în toată lumea există semne de întrebare în legătură cu prețul la alimente și la combustibil. Noi stăm relativ bine, în comparație cu alții”, a concluzionat Dan Suciu la RTV.

Citește și Suciu (BNR): Inflaţia, cea mai mare problemă a României. Facem eforturi să o învingem

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel