Creditorii internaționali ai Evergrande amenință cu acțiuni în justiție
Autor: Dana Mihai | 21 ian, 10:45
Creditorii internaționali ai Evergrande amenință cu acțiuni în justiție
Creditorii internaționali ai Evergrande amenință cu acțiuni în justiție
Creditorii internaționali ai lui Evergrande își pierd răbdarea.  

Un grup de deținători de obligațiuni de peste hotare ai companiei amenință că vor acționa în instanță din cauza procesului "opac" de restructurare a datoriilor, acesta fiind cel mai recent semn de probleme pentru dezvoltatorul chinez aflat în dificultate.

Aceștia au declarat joi, într-o declarație, că au fost nevoiți "să ia în considerare în mod serios acțiuni de executare" după ce Evergrande nu a reușit să se implice în mod substanțial în reorganizarea operațiunilor sale.

"Lipsa de implicare a firmei și procesul decizional opac de până acum sunt contrare standardelor internaționale bine stabilite în procesele de restructurare de această amploare", a scris grupul în declarația sa. Investitorii sunt reprezentați de firma de avocatură Kirkland & Ellis și de banca de investiții Moelis & Co.

Aceștia au declarat că comportamentul companiei "pătează opiniile investitorilor offshore" cu privire la așteptarea unui tratament corect atunci când investesc în companii chineze și au adăugat că sunt "pregătiți să ia toate măsurile necesare pentru a-și apăra cu vehemență drepturile legale și pentru a-și proteja interesele legitime".

Evergrande nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea CNN Business cu privire la declarație, dar a precizat vineri, într-un document depus la Bursa de Valori din Hong Kong, că va angaja mai mulți consilieri financiari și juridici pentru a ajuta la "urmărirea" cererilor creditorilor.

Jeff Bezos face angajări pentru noua sa firmă! Află despre ce e vorba

Dezvoltatorul imobiliar este unul dintre cei mai mari din China și încă se confruntă cu datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, inclusiv cu obligațiuni offshore restante în valoare de aproximativ 19 miliarde de dolari deținute de administratori internaționali de active și bănci private în numele clienților lor.

Evergrande se străduiește de luni de zile să strângă bani pentru a rambursa creditorii, iar președintele companiei, Xu Jiayin, ar fi vândut active personale pentru a-și susține finanțele.

Dar timpul părea să se fi terminat pentru companie luna trecută, când Fitch Ratings a declarat că Evergrande nu și-a plătit datoria - o retrogradare care, potrivit agenției de rating, a reflectat incapacitatea companiei de a plăti dobânda scadentă în acea lună pentru două obligațiuni denominate în dolari.

Există, de asemenea, dovezi că guvernul chinez ghidează Evergrande în restructurarea datoriilor și a operațiunilor sale de afaceri întinse. Luna trecută, compania a înființat un comitet de gestionare a riscurilor, format din funcționari ai întreprinderilor de stat din Guangdong, unde se află sediul Evergrande, împreună cu un director de la o importantă firmă de gestionare a datoriilor neperformante deținută de guvernul central.

Dar deținătorii de obligațiuni internaționale spun că nu au fost informați cu privire la planurile companiei. Creditorii au afirmat în declarația lor de joi că au încercat să discute cu Evergrande, dar au primit "puțin mai mult decât vagi asigurări de intenție, lipsite atât de detalii, cât și de substanță".

"Acțiunile vorbesc considerabil mai tare decât cuvintele", au adăugat ei, spunând că "impresia dominantă" este că, în ciuda cuvintelor publice ale companiei, Evergrande "a ignorat creditorii săi offshore și drepturile legale ale creditorilor săi".

Grupul a adăugat că recunoaște eforturile recente ale Evergrande de a relua majoritatea proiectelor sale de construcție și dorește "să fie parte a unei soluții" pentru a ajuta "în aceste vremuri grele".

Analiștii sunt de mult timp îngrijorați de faptul că o prăbușire a Evergrande ar putea declanșa riscuri mai mari pentru piața imobiliară din China, afectând proprietarii de locuințe și sistemul financiar în general. Sectorul imobiliar și industriile conexe reprezintă până la 30% din PIB-ul țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Cu un război lângă granița României care amenință să se...

De ce nu au fost virate vineri salariile profesorilor

Vineri, 13 mai, cadrele didactice ar fi trebuit să...

Crossuri externe