Creditorii internaționali ai Evergrande amenință cu acțiuni în justiție
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Evergrande
Evergrande
Creditorii internaționali ai lui Evergrande își pierd răbdarea.  

Un grup de deținători de obligațiuni de peste hotare ai companiei amenință că vor acționa în instanță din cauza procesului "opac" de restructurare a datoriilor, acesta fiind cel mai recent semn de probleme pentru dezvoltatorul chinez aflat în dificultate.

Aceștia au declarat joi, într-o declarație, că au fost nevoiți "să ia în considerare în mod serios acțiuni de executare" după ce Evergrande nu a reușit să se implice în mod substanțial în reorganizarea operațiunilor sale.

"Lipsa de implicare a firmei și procesul decizional opac de până acum sunt contrare standardelor internaționale bine stabilite în procesele de restructurare de această amploare", a scris grupul în declarația sa. Investitorii sunt reprezentați de firma de avocatură Kirkland & Ellis și de banca de investiții Moelis & Co.

Aceștia au declarat că comportamentul companiei "pătează opiniile investitorilor offshore" cu privire la așteptarea unui tratament corect atunci când investesc în companii chineze și au adăugat că sunt "pregătiți să ia toate măsurile necesare pentru a-și apăra cu vehemență drepturile legale și pentru a-și proteja interesele legitime".

Evergrande nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea CNN Business cu privire la declarație, dar a precizat vineri, într-un document depus la Bursa de Valori din Hong Kong, că va angaja mai mulți consilieri financiari și juridici pentru a ajuta la "urmărirea" cererilor creditorilor.

Jeff Bezos face angajări pentru noua sa firmă! Află despre ce e vorba

Dezvoltatorul imobiliar este unul dintre cei mai mari din China și încă se confruntă cu datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, inclusiv cu obligațiuni offshore restante în valoare de aproximativ 19 miliarde de dolari deținute de administratori internaționali de active și bănci private în numele clienților lor.

Evergrande se străduiește de luni de zile să strângă bani pentru a rambursa creditorii, iar președintele companiei, Xu Jiayin, ar fi vândut active personale pentru a-și susține finanțele.

Dar timpul părea să se fi terminat pentru companie luna trecută, când Fitch Ratings a declarat că Evergrande nu și-a plătit datoria - o retrogradare care, potrivit agenției de rating, a reflectat incapacitatea companiei de a plăti dobânda scadentă în acea lună pentru două obligațiuni denominate în dolari.

Există, de asemenea, dovezi că guvernul chinez ghidează Evergrande în restructurarea datoriilor și a operațiunilor sale de afaceri întinse. Luna trecută, compania a înființat un comitet de gestionare a riscurilor, format din funcționari ai întreprinderilor de stat din Guangdong, unde se află sediul Evergrande, împreună cu un director de la o importantă firmă de gestionare a datoriilor neperformante deținută de guvernul central.

Dar deținătorii de obligațiuni internaționale spun că nu au fost informați cu privire la planurile companiei. Creditorii au afirmat în declarația lor de joi că au încercat să discute cu Evergrande, dar au primit "puțin mai mult decât vagi asigurări de intenție, lipsite atât de detalii, cât și de substanță".

"Acțiunile vorbesc considerabil mai tare decât cuvintele", au adăugat ei, spunând că "impresia dominantă" este că, în ciuda cuvintelor publice ale companiei, Evergrande "a ignorat creditorii săi offshore și drepturile legale ale creditorilor săi".

Grupul a adăugat că recunoaște eforturile recente ale Evergrande de a relua majoritatea proiectelor sale de construcție și dorește "să fie parte a unei soluții" pentru a ajuta "în aceste vremuri grele".

Analiștii sunt de mult timp îngrijorați de faptul că o prăbușire a Evergrande ar putea declanșa riscuri mai mari pentru piața imobiliară din China, afectând proprietarii de locuințe și sistemul financiar în general. Sectorul imobiliar și industriile conexe reprezintă până la 30% din PIB-ul țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel