Creștere spectaculoasă a exporturilor de cereale din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Exportul ucrainean de cereale, amenințat din nou de ruși
Exportul ucrainean de cereale, amenințat din nou de ruși
Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au crescut până la 2,5 milioane de tone în luna iunie, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în luna mai, graţie majorării exporturilor realizate prin porturile de la Dunăre, a declarat vineri ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, informează Reuters.

Ucraina este un mare furnizor mondial de cereale şi uleiuri vegetale şi înainte de invazia rusească exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o lună. Însă livrările au scăzut semnificativ în primăvara acestui an, în condiţiile în care Ucraina obişnuia să exporte cea mai mare parte din produsele agricole prin intermediul porturilor maritime. Invazia rusească a forţat Ucraina să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată, pe la graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România ori cu ajutorul barjelor, prin micile porturi de la Dunăre.

"Începând din martie am reuşit să ne creştem livrările prin porturile de la Dunăre cu până la un milion de tone", a spus Oleksandr Kubrakov, adăugând că deschiderea navigaţiei la o nouă gură a Dunării va contribui la creşterea exporturilor.

Zilele trecute, oficialii ucraineni au relansat speranţele cu privire la o creştere a exporturilor de cereale, în pofida blocadei ruseşti asupra porturilor la Marea Neagră, prin anunţul că nave încărcate cu cereale au început să traverseze Canalul Bâstroe. Adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov, a precizat că 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe în timp ce peste 90 de nave îşi aşteaptă rândul pentru a traversa Canalul Sulina.

În total, în sezonul agricol 2021/22, care s-a încheiat la 30 iunie anul curent, exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 8,5%, până la 48,5 milioane de tone, graţie livrărilor solide făcute înainte de debutul invaziei ruseşti, la 24 februarie. 

Citește și: Acord Rusia și Ucraina pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Rusia și Ucraina au căzut de acord asupra creării unor coridoare sigure pentru exportul de cereale ucrainene din Marea Neagră, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, adăugând că părțile vor semna un acord în timpul reuniunii de săptămâna viitoare care va avea loc tot în Turcia și care a mai anunțat și că a fost depășit impasul la care discuțiile dintre cele două părți ajunseseră în urmp cu mai multe săptămâni, scrie persa turcă.

"S-a ajuns la un consens pentru reconvocarea delegațiilor ruse și ucrainene în Turcis săptămâna viitoare. Toate detaliile vor fi revizuite, iar acordurile vor fi puse sub semnătură în timpul acestei reuniuni de săptămâna viitoare", a declarat Akar într-o declarație la sfârșitul zilei de 13 iulie.

Akar a făcut această declarație în urma unei întâlniri între reprezentanții militari ai Turciei, Rusiei și Ucrainei, cu participarea ONU, la Istanbul. Aceasta a fost prima întâlnire față în față a celor două părți aflate în conflict după luni de zile și a fost dedicată rezolvării impasului privind exportul ucrainean de milioane de tone de cereale blocate în silozuri și nave în portul Odesa.

Hulusi Akar a descris discuțiile ca fiind pozitive și constructive și a informat că părțile au convenit asupra înființării unui centru de coordonare la Istanbul, cu participarea tuturor părților. Părțile rusă și ucraineană au convenit, de asemenea, asupra controlului comun al navelor atât la intrarea cât și la ieșirea din porturi, precum și asupra securității maritime, a subliniat ministrul.

"Vedem că părțile sunt dispuse să rezolve această problemă. Vom încerca să obținem rezultate continuând să lucrăm în coordonare cu ONU", a declarat ministrul. Akar a mulțumit, de asemenea, delegațiilor rusă și ucraineană pentru disponibilitatea lor.

Există temeri că blocarea în continuare a exportului ucrainean de cereale pe piețele mondiale ar putea duce la o criză alimentară în zonele majoritar subdezvoltate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tractoare / Foto: Freepik
Vladimir Putin
Bursa. Foto: pexels.com
Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită din anul 2017
Femeie în fața unui calculator / Foto: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Bursă / FOTO: Freepik

Scăderi pe linie la BVB: SIF-urile, cele mai mari pierderi

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat sesiunea de...

Guvern sediu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Locuri de muncă / FOTO: Freepik
Tren de mare viteză / FOTO: Freepik
Dolarul american / FOTO: Freepik

Dolarul continuă să cadă, ignorând orice acalmie

Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...

Casă de schimb valutar
Sondă / FOTO: Freepik

Piața petrolului: OPEC nu știe ce se va întâmpla cu cererea

Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare...

Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru

Rusia repune pe șine marele program de reînarmare

Rusia pare determinată să se pregătească pentru o...

Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Google / FOTO: Freepik

Google: Una dintre cele mai mari actualizări din ultimii ani

Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.

Freepik.com
India / FOTO: Freepik
Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres

Pana de curent din Spania: Cauze tehnice, nu atac cibernetic

Executivul spaniol continuă să lucreze pentru a „face...

Banca Națională a României
Bani

Dobânzile joacă la milimetru: azi scad, mâine cine știe

Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...

Bucureștiul și-a luat bani de la bursă
Albacher
Freepik.com
România găzduiește una dintre cele mai avansate fabrici din lume pentru produse fără fum. foto: PMI
Mașini pe autostradă / Foto: Freepik
Judecătorie / Foto: Freepik

pixel