Creșterea economică, revizuită în scădere. Adrian Negrescu: Efectul taxelor majorate şi al creşterii, de două ori, a salariului minim

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Un anunț al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) pune sub semnul întrebării progresul economic al țării, care acum este pe buzele tuturor candidaților din cursele electorale din acest an.

La solicitarea DCBusiness, analistul economic Adrian Negrescu a comentat decizia CNSP de a estima în scădere creșterea economică a României pentru anul în curs. Curios este faptul că, deși un flux mare de bani a intrat în țară prin împrumuturi și finanțări, acest lucru nu se reflectă într-o creștere economică substanțială, cum ar fi de așteptat, ci din contră, mediul privat are tot mai mult de suferi, spune Negrescu.

”Este o realitate că economia românească funcționează cu frâna de mână trasă, business-ul și-a redus foarte mult vânzările în această perioadă, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a populației ca urmare a inflației galopante din România și ca urmare a înrăutățirii condițiilor economice de pe lanțurile de aprovizionare, de desfacere a mărfurilor. Investitorii stau în expectativă, mulți dintre ei au anulat o parte din investițiile propuse, care includ dezvoltarea de locuri de muncă și de crearea de lanțuri de business.

Este o economie în stagnare în momentul de față care denotă faptul că efectul creșterilor de taxe de la 1 ianuarie și 1 iulie, coroborat cu creșterea salariului minim pe economie de două ori în acest an au dus, din păcate, economia într-o zonă de supraviețuire. Avem deja o creștere economică sub potențial pentru că în trimestrul doi am avut 0,1% iar pe ansamblul primului semestru aveam 0,7%, în condițiile în care toate celelalte țări din regiune performează mai bine.”

Citește și: Semnal îngrijorător: Comisia de Prognoză a înrăutăţit estimările privind creşterea economică a României în 2024

 

Stagflație în 2025

În raportul de joi publicat de instituție, pe lângă o inflație estimată în creștere (4,5%), peste cea a BNR (4%), deficitul de cont curent crește cu 0,7%, față de anul trecut, o altă dovadă a unei economii neperformante.

Adrian Negrescu este de părere că ne confruntăm cu o situație incomodă, care la anul s-ar putea manifesta prin o continuare persistentă a stagnării economice, inflație și șomaj în creștere, altfel spus stagflație.  

”Este un paradox faptul că România nu are creșterea economică asociată cu sumele uriașe de bani care au intrat în țară. Doar statul a împrumutat 35 miliarde de euro până la momentul de față, vedem și banii europeni, s-au adunat mai mulți bani din taxe și impozite iar cu toate acestea PIB-ul nu crește la nivelul banilor care au intrat în economie. Este un semn că economia se îndreaptă către o perioadă de stagflație, adică o creștere economică zero și o continuare a inflației. O situație economică extrem de dificilă care probabil se va traduce anul viitor într-o recesiune extrem de dură mai ales pentru întreprinderile mici și mijlocii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel