Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Potrivit datelor publicate de Guvernul de la Beijing, în perioada aprilie-iunie 2023, PIB-ul Chinei a înregistrat o creștere de 0,8% în comparație cu primul trimestru din 2023. Această creștere a depășit așteptările analiștilor, care prognozau un avans de 0,5%, însă a fost semnificativ mai mică decât nivelul de 2,2% înregistrat în perioada ianuarie-martie 2023.
Analiștii estimează că economia chineză va încetini și mai mult în lunile următoare, din cauza cererii reduse pentru exporturile către alte economii. Purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică, Fu Linghui, a afirmat într-o conferință de presă că economia continuă să resimtă impactul pandemiei, dar a asigurat că ținta de creștere de aproximativ 5% pentru acest an poate fi atinsă.
Datele "reprezintă un rezultat îngrijorător" pentru economia chineză, care nu reuşeşte să accelereze. Redresarea Chinei se înrăutăţeşte. După măsurile de stimulare de la începutul anului, efectele pandemiei încă afectează evoluţia PIB-ului", a apreciat economistul Harry Murphy Cruise, de la Moody's Analytics.
Majorarea cheltuielilor guvernamentale vor ajuta probabil industriile cheie, cum ar fi construcţiile şi sectorul imobiliar, dar nu vor reprezenta "o soluţie miraculoasă", a adăugat el.
Pe lângă majorarea cheltuielilor guvernamentale, autorităţile de reglementare ar putea reduce dobânzile. "Datele economice slabe sugerează că sunt urgent necesare măsuri de sprijin", a explicat Marcella Chow, analist la J.P. Morgan Asset Management.
În primul trimestru din acest an, evoluţia economiei Chinei a depăşit aşteptările, înregistrând o creştere de 4,5%, în urma majorării cheltuielilor de consum, după restricţiile severe din pandemie.
Ţinta de creştere de Guvernului, de "aproximativ 5%" era văzută ca o estimare conservatoare, dar va putea fi îndeplinită numai dacă economia menţine actualul ritm al expansiunii. Alte date publicate luni arată un declin al exporturilor în iunie de 12,4%, comparativ cu perioada similară din 2022, deoarece cererea pe plan mondial stagnează, după ce băncile centrale din SUA şi Europa au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia.
Vânzările cu amănuntul, un indicator al cererii din partea consumatorilor, au crescut cu 3,1% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2022. Este un nivel ridicat, dar nu este suficient de solid, avertizează analiştii.
Producţia industrială a depăşit aşteptările, înregistrând un avans de 4,4% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2022.
Anul trecut, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de doar 3%, din cauza restricţiilor, mult sub ţinta oficială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...