Creşterea economiei a încetinit la 1,3%, în timp ce PIB-ul a crescut

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
PIB-ul a crescut în trimestrul II 2023 cu 0,9%
PIB-ul a crescut în trimestrul II 2023 cu 0,9%
Creşterea economiei a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

Potrivit estimării semnal a Institutului Naţional de Statistică, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

În perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2022, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021, Produsul intern brut a crescut cu 4,3% pe serie ajustată sezonier.

Pe serie brută, în primele nouă luni, avansul economiei a fost de 5%.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%; rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%", se spune în comunicatul INS. 

Citește și BNR a majorat prognoza de inflaţie la 16,3% pentru finalul anului 2022

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului viitor, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate.

În scenariul de bază, tendinţa descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC timp de 4 trimestre.

Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergenţa către ţinta de inflaţie este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.

În prezentare se menţionează că extinderea schemei de plafonare după 31 august 2023 sugerează, la prima vedere, un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4,1 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de bază şi, în plus, o traiectorie neîntrerupt descendent. 

Isărescu (BNR), despre ROBOR: Analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale

"O înțelegere în piață este inevitabilă, așa se stabilește prețul, nu? Se bate palma și se stabilește. Investigația Consiliului Concurenței este absolut normală, este dreptul și datoria lor să facă acest lucru.

Înțeleg că deranjează faptul că băncile s-ar înțelege să fie dobânzile prea ridicate și aici fac un scurt comentariu, n-au cum sa fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflației. Cel care plătește în prezent această ieșire din represiunea financiară în care am intrat de câțiva ani buni, este cel care face economisire, nu debitorul. Am adunat toate datele și le analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale.

Referitor la ROBOR, văd că a ajuns mare vedetă. Nu tot ROBOR-ul este vedetă, dumneavoastră l-ați făcut vedetă pe acesta la 3 luni, dar el e și la Overnight, la o săptămână și la o lună, deci avem o grămadă de ROBOR, celelalte sunt mult mai scăzute, nici nu vă interesează.

Ce se întâmplă cu acest ROBOR la 3 luni? 1. Este la 3 luni, deci, cel care cotează acolo se uită într-adevăr și la rata de politică monetară a noastră, dar începe să gândească, pe unde se va duce BNR cu rata de politică monetară peste 3 luni? Și face o evaluare, în economie se numește speculație, dar nu în sensul negativ de speculant. Speculația și arbitrajul sunt instrumente economice.

Dacă vă uitați la momentul în care am făcut declarația în care am zis că băncile au cam sărit calul, așa se vedea la 3 luni de zile, în august BNR așa vedea, că ne ducem vârtos înainte, greșeau? Au greșit că nu ne-am dus așa vârtos", a declarat Mugur Isărescu într-o conferință de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel