Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Datele revizuite arată că, în perioada mai-iulie 2023, salariile au depășit inflația, ceea ce reprezintă prima dată din octombrie 2021 în care remunerațiile au fost mai mari decât prețurile.
Totuși, există diferențe semnificative între salariile din sectorul public și cel privat. În iunie-august 2023, creșterea salariilor în sectorul public a atins 6,8%, cel mai semnificativ avans înregistrat de când ONS a început să publice date în 2001. Creșterea medie a salariilor în sectorul privat a fost de 8%.
Cele mai semnificative creșteri salariale pe parcursul unui an s-au înregistrat în domeniul serviciilor financiare, în sectorul companiilor și în industrie.
Chiar dacă rata anuală a inflației încetinește, aceasta s-a situat la 6,7% în august, mult peste ținta Băncii Angliei (BoE), care este de 2%. În efortul de a combate creșterea prețurilor, BoE a majorat dobânzile. Cu toate acestea, se anticipază că, în următoarea reuniune de politică monetară, Banca Angliei va menține dobânzile la nivelul de 5,25%.
În perioada iunie-august 2023, salariile, fără a include bonusurile, au înregistrat o creștere anuală de 7,8%. Aceasta reprezintă o ușoară încetinire față de creșterea de 7,9% din perioada mai-iulie 2023, dar este în concordanță cu așteptările analiștilor. Dacă luăm în calcul și bonusurile, creșterea anuală a salariilor a fost de 8,1%.
Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 43.000 în perioada iulie-septembrie 2023, ajungând la 988.000. Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă vacante rămâne cu 187.000 peste nivelul din perioada ianuarie-martie 2020, înainte ca pandemia să afecteze economia.
Preţurile locuinţelor în Marea Britanie au înregistrat în septembrie cea mai rapidă scădere din 2009, arată datele publicate vineri de furnizorul de credite ipotecare Halifax, impactul majorării dobânzilor asupra pieţei imobiliare devenind acum mai clar, transmite Reuters.
Preţul mediu al proprietăţilor imobiliare a scăzut cu 4,7% faţă de septembrie 2022, după un declin anual de 4,5% în august. Este cel mai sever recul din august 2009, când piaţa imobiliară încă era afectată de criza financiară globală.
În ritm lunar, preţurile locuinţelor în Regatul Unit au scăzut cu 0,4% în septembrie, după un declin de 1,8% în august.
Kim Kinnaird, director în cadrul Halifax, susţine că decizia Băncii Angliei (BoE) de a majora dobânzile "constrânge cererea de locuinţe şi va pune presiune şi anul viitor pe sectorul imobiliar".
Un alt furnizor de credite ipotecare, Nationwide, raporta o scădere anuală de 5,3% a preţurilor locuinţelor în Marea Britanie - cea mai severă din 2009.
Andrew Wishart, economist la Capital Economics, se aşteaptă ca Preţurile locuinţelor să scadă cu încă 5% sau 6%.
Conform datelor Halifax, preţul mediu al locuinţelor rămâne cu 39.400 lire sterline peste nivelul de dinaintea pandemiei, la 278.601 lire sterline.
În septembrie, preţurile în Londra au scăzut în ritm anual cu 4,8% iar în sud-estul Angliei cu 5,7%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...