Criptomonede. FMI a transmis un avertisment pentru bănci
Autor: Simona Haiduc | 13 Martie 2023, 23:47
Un raport special elaborat de Fondul Monetar
Un raport special elaborat de Fondul Monetar
Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat țările din Grupul celor 20 (G-20) în legătură cu pericolul pe care-l reprezintă că dezvoltarea pieței criptomonedelor, capabilă să provoace probleme pentru sistemul bancar.

În raportul privind "Implicațiile macrofinanciare ale cripto-activităților", remis G-20 în februarie, cu ocazia unei reuniuni în India, dar care a fost făcut public abia luni, FMI a subliniat că "o proliferare pe scară largă a cripto-activităților implică riscuri substanțiale pentru eficacitatea politicii monetare, a gestionării cursului de schimb și a măsurilor de gestionare a fluxurilor de capital, precum și pentru sustenabilitatea fiscală".

FMI a estimat, de asemenea, că "ar putea fi necesare modificări ale rezervelor băncilor centrale și ale plasei de siguranță financiară globală, ceea ce ar putea duce la o potențială instabilitate". În cele din urmă, băncile ar putea pierde depozite și ar putea fi nevoite să reducă creditarea".

Constatările au fost făcute în urma unor "discuții foarte utile cu Ministerul de Finanțe din India, precum și cu participanții la grupurile de discuții internaționale" și au condus la decizia G-20 de a elabora norme globale privind criptomonedele prin intermediul unui document de poziție.

Documentul, care nu a fost încă finalizat, va fi elaborat în comun de FMI și de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB).

În raportul FMI către G20 se menționează, de asemenea, că "există numeroase riscuri asociate cu criptomonedele, deși importanța și relevanța riscurilor specifice diferă în funcție de circumstanțele naționale".

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că raportul nu vede nici el doar aspecte negative în criptomonede, subliniind că, în ciuda "riscurilor notabile, cripto-activele au dezvoltat tehnologii pe care sectorul public le poate exploata în vederea atingerii propriilor obiective de politică".

Citește și Previziuni sumbre: Bitcoin se va prăbuşi la 5.000 de dolari

O nouă prăbușire a bitcoin cu aproximativ 70%, până la 5.000 de dolari în 2023, este unul dintre scenariile "neașteptate" pe care piețele le subestimează, a declarat Eric Robertsen, șeful departamentului de cercetare globală al băncii Standard Chartered, citat de agenția Bloomberg. În opinia expertului, cererea ar putea trece de la bitcoin, care este perceput de piață ca o versiune digitală a aurului, la un activ real, ceea ce ar propulsa prețul metalului prețios cu 30%.

Acest scenariu presupune sfârșitul perioadei de majorare a ratelor dobânzilor, pe măsură ce economiile se vor confrunta cu noi dificultăți, dar și pe fondul unul val de falimente care va putea marca industria criptografică. Totate acestea vor duce la o scădere a încrederii investitorilor în activele digitale, a explicat analistul. În același timp, el a subliniat că nu face predicții, ci mai degrabă oferă scenarii care depășesc semnificativ consensul actual al pieței....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

EximBank își schimbă numele

Banca de Export Import a României - EximBank SA va deveni Exim Banca...

Pariați responsabil: ghid pentru un joc în siguranță

Grație evoluției tehnologiei și internetului, astăzi...

Crossuri externe