Criptomonedele nu sunt o prioritate pentru băncile centrale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nu sunt o investitie sigura
Nu sunt o investitie sigura
Majoritatea băncilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, după ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingătoare, arată un raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).

Băncile centrale i-au avertizat pe investitorii interesaţi de criptomonede precum Bitcoin asupra faptului că acest tip de investiţie poate aduce pierderi, mai ales în contextul în care monedele digitale şi-au pierdut mult din valoare în ultimele luni. În raportul său, BIS recomandă șefilor de bănci centrale să abordeze cu prudenţă ideea de a emite monede digitale bancare centrale (CBDC). "În acest moment, cele mai multe bănci centrale par să fi terminat de analizat implicaţiile lansării unei monede digitale bancare centrale, dar încă nu sunt convinse că beneficiile vor prevala asupra costurilor", menţionează autorii documentului.

Activitate ”conceptuală”

Cea mai mare parte a activităţii băncilor centrale în domeniul iniţierii de monede digitale bancare centrale a fost pînă în prezent o activitate "conceptuală", potrivit informaţiilor transmise de 63 de bănci centrale către BIS. Cele 63 de bănci acoperă peste 90% din activitatea economică globală şi 80% din populaţia planetei. Doar cinci bănci centrale au dezvoltat conceptul şi au realizat proiecte-pilot pentru monede electronice.

Mai mult de 85% din băncile centrale susţin că e extrem de puţin probabil să emită orice tip de monedă digitală în următorii trei ani, se precizează în raportul BIS. O singură bancă centrală a transmis că e foarte probabil să emită o versiune digitală a monedei sale în următorii şase ani.

Citește și Facebook vrea o criptomonedă proprie. La ce-i trebuie?

Aproape un sfert din băncile centrale chestionate au informat că deţin - sau vor deţine foarte curând - capacitatea să emită monedă digitală; o treime din băncile centrale nu au această capacitate, iar aproximativ 40% nu sunt sigure că au capacitatea necesară pentru a emite monede digitale.

Cine lucrează la criptomonede

Banca Centrală a Suediei lucrează din 2017 la proiectul "coroanei electronice" (e-coroana), deoarece folosirea banilor lichizi continuă să scadă în această ţară. Banca Centrală a Suediei doreşte astfel să vină în sprijinul comercianţilor, care declară că folosirea de bani gheaţă le va aduce pierderi.

Banca Centrală din Uruguay evaluează, la rândul ei, un program-pilot desfăşurat anul trecut, cu scopul emiterii unei monede digitale bancare centrale. Între timp, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Japoniei colaborează pe "proiectul Stella".

Citește și Românii din Vest îşi pot plăti maşina cu Bitcoin. Ce mai pot cumpăra

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat în septembrie că instituţia nu intenţionează să emită o monedă digitală deoarece tehnologia pentru aceasta este încă nesigură, iar folosirea numerarului se află la un nivel ridicat în zona euro. Banca Angliei, Banca Canadei şi Autoritatea Monetară a Singapore dezvoltă şi ele un proiect comun similar.

Ce sunt banii digitali

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel