Criza pe care sectorul bancar o trăiește de mai bine de o lună „nu s-a încheiat”, în pofida calcumului aparent care s-a instalat, iar consecințele actualelor turbulențe se vor simți „câțiva ani” de acum înainte, a avertizat CEO-ul băncii americane, JPMorgan Chase, Jamie Dimon. „Nu, criza actuală nu a luat sfărșit și chiar când va fi lăsată în urmă, amprenta ei își va face simțită prezența timp de mai mulți ani”, a insistat șeful emblematic al primei bănci americane după valoarea mărimea activelor gestionate, într-un document apărut în Raportul Anual.
Pe parcursul a doar câteva zile, sectorul bancar s-a confruntat cu falimentul a trei instituții din Statele Unite. Două dintre ele au fost printre cele mai mari din istoria Americii. Când se credea că lucrurile s-au reglementat, că piețele s-au calmat și amplificarea răului a fost evitată, a venit criza de la Credit Suisse, preluată în grabă de concuurentul său elvețian UBS pentru a evita implozia acestui important jucător european. „Deși este adevărat că de această criză bancară au „beneficiat” băncile mai mari, care au primit un aflux de depozite de la instituții mai mici, să afirmi că acest colaps a fost ceva bun este absurd”, a argumentat Jamie Dimon.
„Nimic de-a face cu 2008”
În săptămâna în care Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank și-au încetat activitatea, depozitele băncilor mai mici s-au micșorat cu 185 de miliarde de dolari, cele ale băncilor mari, cu greutate pe piața bancară mondială, au afișat o creștere de de 120 de miliarde, potrivit cifrelor publicate de Rezerva Federală, banca centrală americană. „Aceste falimente nu au fost bune pentru nicio bancă, indiferent de mărimea ei”, a spus CEO-ul. „Orice criză care afectează încrederea americanilor în băncile lor este dăunătoare pentru toate instituțiile”.
„Și chiar dacă nu are nimic de-a face cu 2008, nu este ușor de determinat când se va încheia această criză”, a scris Jamie Dimon, care se așteaptă la „o înăsprire a condițiilor financiare, deoarece băncile și alți creditori vor deveni mai precauți. ” Deși anticipează modificări ale normelro de reglementare a activității bancare, Jamie Dimon îndeamnă autoritățile să evite „un răspuns neclintit, lung sau motivat politic”. „Nu trebui să încercăm să punem în aplicare un regim [de reglementare] care să elimine posibilitatea falimentului”, spune el, „ci mai degrabă un sistem care reduce probabilitatea de neplată și de contagiune”.
Citește și BCE, îngrijorată de ceea ce se întâmplă pe piața imobiliară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...