”Ne-am confruntat cu două uriașe probleme: decalajul tot mai mare între bogați și săraci la nivele național și internațional, la care se adaugă a doua mare durere de cap, și anume criza provocată de schimbările climatice. Cele două probleme trebuie rezolvate. Cum? Dezvoltând alt sistem economic, mult mai flexibil, inclusiv și rezistent”, a spus Schwab într-un interviu pentru Zeit Online.
Criza neașteptată generată de pandemia de coronavirus trebuie, în opinia omului de afaceri, să devină sfârșitul neoliberalismului sau a modelului ”haotic” de capitalism. ”Țări care au promovat cel mai activ această politică, precum Statele Unite și Marea Britanie, au avut cel mai mult de suferit din cauza răspândirii noului coronavirus. Pandemia a arătat că, sub această formă, neoliberalismul și-a epuizat resursele”, a apreciat fondatorul și președintele WEB, una dintre cele mai importante platforme de discuții, analize și schimb de păreri a lumii.
În același timp, a subliniat Schwab, problema nu rezistă în capitalismul în sine, ci în incapacitatea guvernelor de a-l gestiona. ”Eu sunt convins că forța motrice a progresului adevărat nu este statul, ci talentul de antreprenor al omului. Dar această forță individuală trebuie să fie încadrată într-un sistem de reguli... O funcție care poate fi dusă la îndeplinire doar de un stat puternic. Singură, piața nu poate rezolva problemele”, a adăugat omul de afaceri.
Citește și Covid-19. Rușii anunță un al doilea vaccin. Când va fi gata
El avertizează că, dacă guvernele lumii nu vor lua măsuri concrete și ferme pentru a stăvili efectele schimbărilor climatice și pentru a stopa acest fenomen, dacă vor rămâne pasive în fața decalajului tot mai adânc dintre bogați și săraci, întreaga planetă va fi cuprinsă de valuri de revoluții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Autoritatea de Supraveghere...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.