Atacurile militanților Houthi susținuți de Iran asupra navelor care traversează sudul Mării Roșii au blocat comerțul prin Canalul Suez, ceea ce a prelungit cu 10 până la 14 zile durata drumului parcurs de navele de transport mărfuri, obligând, totodată, companiile de resort să crească numărul de ambarcațiuni.
Aceste măsuri de forță majoră au ridicat semne de întrebare în ceea ce privește capacitatea sectorului de a îndeplini mandatul Organizației Maritime Internaționale (IMO), care solicită o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Transportul maritim reprezintă aproape 3% din emisiile globale de dioxid de carbon.
„Prelungirea timpilor de călătorie necesită adăugarea a cel puțin două nave pentru a menține serviciile săptămânale Asia-Europa per operator, crescând și mai mult emisiile totale ale flotei pentru aceeași cantitate de marfă”, a explicat Yiannis Parganas, expert în domeniu.
Redirecționarea, care are ca rezultat un consum crescut de combustibil, ar urma să antreneze o creștere cu 42% a emisiilor per navă pentru un serviciu de linie săptămânal standard între Asia și Europa de Nord, a adăugat Parganas.
În aceste condiții, emisiile provenite de la navele de containere vor ajunge la 231 de milioane de tone în 2023, atingând nivelurile dinaintea pandemiei.
Niels Rasmussen, analist maritim șef la asociația armatorilor BIMCO, a declarat că extinderea rutei a necesitat o creștere cu 8-10% a utilizării navelor portacontainere față de anul precedent, ceea ce a dus la o creștere echivalentă a emisiilor.
Potrivit companiei de consultanță AlixPartners, emisiile de la navele de containere ar putea crește cu 11%, până la 257 de milioane de tone în 2024, dacă perturbările, în special în Marea Roșie și Canalul Panama, vor continua.
Criza Mării Roșii a pus, de asemenea, în așteptare planurile unor operatori de a înlocui flotele învechite cu nave mai noi, mai eficiente din punct de vedere al combustibilului. „Tarifele sunt foarte bune, iar cei care intenționează să-și abandoneze nava s-au răzgândit”, a declarat Symeon Pariaros, directorul administrativ al armatorului Euroseas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...