Criza din România. Tănase Stamule (PNL): Un lucru important, despre care nu se vorbește prea mult în spațiul public
Autor: DCBusiness Team | 02 aug 2022, 14:48
Tănase Stamule (PNL), decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine
Tănase Stamule (PNL), decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine
EXCLUSIV
Cât de gravă este situația din România? ”Situația este destul de gravă. Nu este o criză totală, dar este o criză”, a recunoscut Tănase Stamule, decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), la interviurile DCNews. 

Potrivit spuselor sale, ”cel mai important lucru, despre care nu se vorbește așa de mult în spațiu public este subvenționarea prețurilor la electricitate și la gaze. Guvernul României și-a asumat această subvenționare, care este o plafonare dar diferențele sunt plătite de Guvern, numai ca să existe o pace socială, cu ghilimele de rigoare. Acest preț costă astăzi 2% din PIB. Deci vreo 40 de miliarde de lei este prețul subvenționării”, a subliniat invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac. 

Altfel spus, ”societatea noastră continuă să funcționeze ca și cum nu s-a întâmplat nimic pe plan internațional cu prețul la energie. Facturile vin la fel, doar că puțină lume știe că diferența este plătită de Guvern. Deci aceasta este principala provocare pe care o are Guvernul, să poată continua această schemă până în primăvara anului viitor, când se estimează că vor începe să scadă prețurile la energie”, a subliniat liberalul. 

Intervenind, Bogdan Chirieac a insistat pe acest subiect, precizând, pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, că anul acesta aceste subvenții la energie electrică vor costa cinci miliarde de euro. ”Da, cinci miliarde de euro. Aceasta este o decizie politică foarte bună, pentru că altfel ar fi intrat foarte multe gospodării în faliment, însă este un cost pe care trebuie să îl înțelegem și trebuie să înțelegem că, atunci când ai un cost, este evident că ai nevoie și de venituri. Nu s-a discutat foarte mult de ce a trebuit să se crească puțin taxele. Pentru că avem 2% cheltuieli suplimentare cu această subvenționare a consumului populației de către Guvern. Pentru că populația nu era pregătită economic pentru facturi de 10 ori mai mari”, a arătat Tănase Stamule. 

Citește și Prețul gazelor a atins recordul de 200 euro/MWh mai repede decât se anticipa. Ce se va întâmpla cu facturile

Dar problema cea mai importantă a iernii următoare este existența efectivă a gazelor, și astfel vom asista la situații în care unii consumatori/țări, vor fi determinați să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea. O situație care va adduce companii și tări din Europa în situația de a beneficia de unele câștiguri immense in această iarnă prin poiliticile și programele pe care le vor întreprinde. Din păcate România, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor țări.

”În momentul de față, vedem o evoluție a prețurilor mult peste ceea ce trendurile arătau în urmă cu câteva luni. Adică dacă era de așteptat ca numai la iarnă să se înregistreze prețuril care să depășească recordul de 200 euro/MWh, acest lucru s-a întâmplat în cursul zilei de astăzi, mult mai devreme decât arătau prognozele. 

Se datoarează acest lucru foamei de gaze și a faptului că statele sunt dispuse să cumpere orice moleculă și să ofere oricât de mulți bani pentru această moleculă pentru a se asigura la iarnă față de eventualele întreruperi”, a spus Dumitru Chisăliță pentru România TV. 

Facturile nu vor crește, dar.... 

Potrivit precizărilor sale, ”chiar dacă pe noi, ca și consumatori casnici, la o primă vedere, nu ne afectează această evoluție a prețurilor, trebuie să înțelegem că majoritatea consumtorilor industriali vor plăti aceste prețuri mari, iar ei, mai departe, vor transmite către consumatorii finali prețuri mari și foarte mari la mărfurile produse și serviciile pe care le oferă. În același timp, trebuie să avem în vedere că diferența dintre prețul plafonat și prețul real trebuie să fie suportat de către Guvern. Guvern care, până la urmă, ia banii tot din taxe, din impozite, din taxă pe valoare adăugată. Deci, într-un fel sau altul se întoarce tot la nivelul buzunarului cetățeanului tot ce înseamnă aceste evoluții negative ale prețurilor”, a explicat analistul la B1TV. 

Dumitru Chisăliță a ținut să sublinieze că facturile noastre, în calitate de consumatori casnici nu vor crește, pentru că prețurile sunt plafonate, dar, ”probabil, vom plăti mai mult pentru diverse alte produse care sunt realizate cu ajutorul gazelor naturale la prețurile acestea foarte mari”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe