Criză economică. Germania schimbă TACTICA?. Ar fi o soluție

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O soluție propusă de un apropiat al cancelarului Merkel
O soluție propusă de un apropiat al cancelarului Merkel
Bate vântul schimbării la Berlin? Un apropiat al cancelarului Angela Merkel a provocat o polemică în Germania îndemnând ca, în fața impactului economic al pandemiei, să se renunțe pe termen lung la regulile disciplinei bugetare. 

„Frână datoriilor” înscrisă în Constituția Națională și care limitează, astfel, posibilitatea unui deficit bugetar, „nu va fi respectată în anii următori, chiar și cu o disciplină de cheltuieli destul de strictă”, a spus șeful cancelariei, Helge Braun, într-un articol publicat de cotidianul de afaceri Handelsblatt. Ca atare, el a cerut o „modificare a Legii fundamentale”, a Germaniei.

Venind din partea unui oficial al partidului conservator al cancelarului, prin tradiție extrem de fidel ortodoxiei bugetare, declarația a avut efect: Germania, un exemplu în privința cheltuielilor banului public, se întoarce definitiv spre pandemie? 

În opinia lui Braun, a urma o astfel de cale ar constitui o „decizie strategică pentru redresarea economică” și ar oferi un „cadru de încredere pentru investiții” de care țara are nevoie pentru a-și apăra competitivitatea. "A sosit timpul ca politicienii și partenerii sociali să dezvolte o strategie comună cu privire la modul în care Germania poate reveni din punct de vedere economic și durabil din această criză", a pledat el.

Citește și Angela Merkel s-a enervat! Nu e bine! Voi sunteți de vină

După ani de excedente și rigoare bugetară, Germania a cheltuit enorm pentru a-și menține economia pe linia de plutire în fața Covid-19. În martie, Berlinul a lansat programe de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru susținerea mediului de afaceri. În iunie a urmat al plan de relansare, în valoare de 130 de miliarde de euro pentru investiții viitoare și o revigorare a consumului.

Drept urmare, datoria publică a urcat la 70% din PIB în 2020, mult peste nivelul anterior crizei. În total, se așteaptă ca Berlinul să împrumute peste 300 de miliarde de euro, ceva fără precedent în istoria recentă a țării. Aceste cheltuieli au redus regula „frânei datoriilor”, în vigoare din 2009 și care interzice guvernului federal să împrumute mai mult de 0,35% din PIB, cu excepția „circumstanțelor excepționale”, cu aprobarea Parlamentului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi

pixel