Conform datelor centralizate, 89,7% dintre cei chestionaţi au afirmat că resimt creşteri ale costurilor pentru produse şi servicii, cauzate de conflictul din Ucraina, în timp de 77% au menţionat că vor creşte, într-o proporţie sau alta, preţul produselor şi serviciilor în perioada următoare.
De asemenea, 93,5% au declarat că, drept consecinţă a acestui conflict, în România va începe o criză economică, în timp ce 60% dintre respondenţi afirmă că vor amâna investiţiile în această perioadă. La polul, numai 3,7% dintre antreprenori au în plan să sporească investiţiile.
În ceea ce priveşte cifra de afaceri, peste jumătate (54%) dintre companii estimează că aceasta va scădea, iar restul de 46% că vor menţine o cifră de afaceri similară sau că o vor creşte într-o anumită proporţie. Totodată, un plan de creştere a afacerilor între 10% şi 30% au doar 5% dintre cei chestionaţi, iar de peste 30%, o pondere de 2%.
"În larga lor majoritate, întreprinzătorii chestionaţi de noi nu au relaţii de afaceri cu Rusia şi Ucraina. Opt din zece au spus că nu au o relaţie de afaceri în acest sens. Pentru cei care au astfel de afaceri, şapte din zece au declarat că au oprit colaborarea în acest moment. Ceea ce este foarte interesant din partea întreprinzătorilor români e faptul că sunt dispuşi să integreze resurse umane din Ucraina: patru din zece respondenţi vor să angajeze până la zece oameni proveniţi din această ţară", a precizat Jianu.
Potrivit sursei citate, şase din zece întreprinzători români mizează pe necesitatea intervenţiei statului asupra pieţelor economice, în această perioadă, în domeniile-cheie, de securitate economică.
Astfel, principalele măsuri directe care trebuie abordate de stat, conform nevoilor antreprenorilor, sunt pentru 7 din 10 necesitatea dezvoltării independenţei energetice - conceptul de "prosumer", investiţii în dezvoltare şi capacitatea de producţie, fonduri pentru start-up-uri şi alocări europene sau naţionale pentru susţinerea resurselor umane.
Pe ceea ce înseamnă măsuri indirecte din partea autorităţilor statului, sondajul evidenţiază combaterea creşterii ratei de inflaţie, investiţii publice (pentru 6 din 10 întreprinzători), stimularea pieţelor afectate semnificativ de control (5 din 10) şi garanţii de stat pentru împrumuturi (4 din 10).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...