Criza energetică. Gabriel Comănescu (GSP): ”Eu văd o problemă mult mai gravă”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt două mari crize
Sunt două mari crize
EXCLUSIV
Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere și unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din România a punctat, într-un interviu pentru DCNews, două mari probleme cărora nu li se prea acordă atenție. 

Omul de afaceri spune că actuala criză energetică va aduce cu sine alte două mari crize. 

”Criza energetică va genera alte crize, cele două mari crize. Una este criza de apă și alta este criza de alimente”, a apreciat șeful GSP.

”De ce, pentru avem nevoie de gaze și de resurse naturale pentru a face energie electrică și pentru a face fertilizatori. Iar noi avem două probleme: energia și fertilizatorii, care sunt cu impact direct”, a continuat invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac. 

Detaliind, Gabriel Comănescu a subliniat că, pe linie de energie, ”noi trebuie să furnizăm apă. Să nu uităm că România și o mare parte din Europa au probleme cu seceta. Ca să o combați îți trebuie apă. Cum o duci și unde o duci? După aceea îți trebuie fertilizatori. De unde îi aduci? Avem o mare problemă. Dacă ne uităm atent la mersul României, pentru că așa cum am învățat la școlile alea cum au fost ele, proaste pentru alții, dar bune pentru mine, noi am fost o țară industrial-agrară, ne-am transformat din agrar-industrială în industrial-agrară în cei 50 de ani de socialism științific, după care am pornit din nou să ne ducem spre țară agrară. Să devii o țară agrar-industrială, de unde să produci? Că pământul acela, ați văzut ne nisipăm, dispar terenurile Olteniei, dispare Bărăganul, ne trebuie apă. 

Apa cu ce o pompezi? Ne trebuie energie electrică. Și își trebuie energie electrică non-stop, nu îți trebuie energie de sistem variabilă, gen regenerabilă. Este și asta bună, când te ajută soarele”, a concluzionat Gabriel Comănescu. 

În ceea ce privește petrolul și gazele naturale, el a arătat că ”în noua conjunctură generată de situația din Ucraina, acest element de tranziție poate antrena o altă discuție privind închiderea zăcămintelor de petrol, de gaze, de cărbune și tranziția spre energie verde, dar, uitându-ne, astăzi, cu ce avem faptic în recomandările Uniunii Europene, anul 2030 este elementul de răscrucem să închidem. Așa că nu trebuie să ne mai uităm foarte mult să țintim după petrol și gaze. România are încă rezerve pentru a-și continua acest tranzit spre 2035”, a adăugat președintele GSP. Pentru el, anul 2035 pare un termen mult mai realist. 

Citește și Renunțarea la petrol și gaze. Gabriel Comănescu (GSP): Situația din Ucraina ar putea antrena o altă discuție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel