Criza energetică. Germania reactivează altă centrală pe cărbune
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Situațiile de criză cer soluții de criză
Situațiile de criză cer soluții de criză
Germania repune în funcţiune o altă centrală de rezervă pe bază de cărbune săptămâna viitoare, încercând să economisească rezervele de gaze pentru iarnă, informează dpa.

Centrala Heyden din Petershagen, în apropiere de Hanovra (vestul Germaniei), este programată să revină pe piaţă din 29 august până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, a anunţat luni operatorul Uniper.

Germania intenţionează să elimine treptat producţia de energie pe bază de cărbune cel târziu în 2038. Dar războiul din Ucraina şi perturbările care au urmat pe piaţa energiei au determinat reactivarea unor centrale. Din 14 iulie, un regulament a permis centralelor pe cărbune din aşa-numita reţea de rezervă să fie complet reactivate pentru a ajuta la economisirea gazelor.

Centralele de rezervă produc energie electrică numai atunci când este necesar pentru a asigura stabilitatea reţelei.

Cu o capacitate de 875 de megawaţi, centrala Heyden, care a început să funcţioneze în 1987, este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit Uniper.

La începutul lunii august, centrala Mehrum din Hohenhameln, deţinută de grupul energetic ceh EPH, a fost prima centrală pe cărbune repusă în funcţiune.

Mai multe centrale pe cărbune care au fost plasate în rezervă urmează să fie repornite săptămânile următoare în contexul fluxurile reduse de gaze importate din Rusia. Gazele reprezintă cea mai mare parte a sistemelor de încălzire a locuinţelor din Germania.

Citește și Britanicii ar putea fi obligați să-și spele rufele între anumite ore

Autoritățile britanice gândesc tot felul de măsuri menite, pe de o parte, să ajute populația pe fondul crizei energetice, și, pe de alta, să evite alte scenarii nedorite.

Astfel, autoritățile ar putea oferi până la 6 lire sterline pentru fiecare kilowatt/oră utilizat în afara orele de vârf. Se speră că, astfel, va fi redus riscul unor întreruperi de furnizare a enegiei electrice.

Autoritățile britanice vor să încurajeze consumatorii să folosească aparatele electrocasnice consumatoare de energie, cum ar fi mașinile de spălat, în afara orelor de vârf, prin oferirea de reduceri, în încercarea de a reduce riscul întreruperilor de curent. Potrivit unor articole de presă confirmate parțial de operatorul național de rețele electrice (ESO), acesta din urmă are în vedere "recompensarea" britanicilor care adoptă un astfel de comportament virtuos cu reduceri.

Aceștia ar putea primi până la 6 lire sterline (7 euro) pentru fiecare kilowatt-oră utilizat în afara orelor de vârf, dacă își vor folosi mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, uscătoarele de rufe sau consolele de jocuri video mai puțin între orele 17:00 și 20:00.

"Dezvoltăm un nou serviciu de care consumatorii vor putea beneficia în această iarnă și vom oferi mai multe informații în curând", a declarat un purtător de cuvânt al ESO. Potrivit cotidianului Sunday Times, operatorul va prezenta ideea acestui sistem autorității de reglementare a industriei, Ofgem, în speranța că va fi pus în funcțiune până la sfârșitul lunii octombrie.

Dezvăluirea acestui proiect vine în contextul în care se trage un semnal de alarmă cu privire la situația energetică a Marii Britanii în această iarnă, chiar dacă ministrul Economiei, Nadhim Zahawi, a exclus posibilitatea unor reduceri. În plină criză a prețurilor la petrol și gaze, agravată de războiul din Ucraina, se așteaptă noi scumpiri la resursele energetice în următoarele săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel