Criza energetică: La iarnă, Europa riscă să dea peste alte necazuri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Care este planul Uniunii Europene
Care este planul Uniunii Europene
Mai marii Uniunii Europene caută soluții pentru a evita o criză energetică la iarnă, dar planul lor comportă numeroase riscuri. 

În orice caz, așa susține agenția de presă Bloomberg, potrivit căreia Uniunea Europeană examinează posibilitatea de a folosi, în viitorul sezon rece, capacitățile de depozitare ale Ucrainei pentru stocarea de gaze. Concret, este vorba despre depozitul Bilche-Volytsko-Uherske, situat la aproape 90 de kilometri de graniţa Ucrainei cu UE și care care poate înmagazina o cantitate de patru ori mai mare de gaze naturale decât cel mai mare depozit din Germania. 

Riscuri acceptabile

Acest obiectiv de infrastructură se conectează uşor cu reţeaua de gazoducte a blocului comunitar, graţie rolului jucat timp de decenii de Ucraina drept rută de tranzit pentru gazele rusești. Este o idee bună sau una hazardată, având în vedere că Ucraina este, totuși, în război cu Rusia, care o bombardează fără milă, vizând în special obiective de infrastructură de importanță strategică, iar un depozit de gaze face cu siguranță parte din această categorie? Părerile sunt împărțite, dar ideea câștigă teren printre cei care cred că facilităţile sunt suficient de departe de linia frontului pentru a fi considerate sigure iar unii traderi susţin că riscurile sunt acceptabile.

Problema este că, în condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze din UE este deja de peste 70%, stocarea de gaze în Ucraina ar putea ajuta la evitarea unei crize în lunile următoare. "Depozitele din Ucraina pot ajuta la echilibrarea ofertei şi cererii în a doua jumătate a verii acestui an, având în vedere conexiunile excelente cu pieţele de gaze din UE", a argumentat grupul german de utilităţi RWE AG, care a utilizat deja, în trecut, facilităţile din Ucraina.

O condiție esențială 

Pentru ca stocarea de gaze în Ucraina să devină viabilă, preţurile trebuie să scadă suficient de mult pentru a justifica costurile, scrie Bloomberg. În plus, UE va trebui, probabil, să intervină şi să ofere o garanţie împotriva potenţialelor pierderi generate de conflictul din Ucraina.Pe de altă parte, depozitarea de gaze pentru Europa ar permite Ucrainei nu numai să genereze lichidităţi de care are mare nevoie dar ar duce şi la întărirea legăturilor cu blocul comunitar.

Stocare la preț fix 

Capacităţile de depozitare de gaze ale Ucrainei, amplasate la adâncimi de până la doi kilometri, se ridică la peste 30 de miliarde de metri cubi. Operatorul ucrainean Ukrtransgaz va pune la dispoziţie o treime din aceste capacităţi, echivalentul a aproximativ 10% din cererea de gaze a UE în trimestrul patru al anului trecut. "Piaţa ucraineană oferă stocare la un preţ fix, ceea ce face din depozitarea de gaze în Ucraina o opţiune foarte atractivă şi competitivă", spune Marco Saalfrank, director la firma elveţiană de trading Axpo, care adaugă însă că riscurile trebuie reduse.

În timp ce industria asigurărilor evită Ucraina, disponibilitatea traderilor de a depozita gaze în Ucraina depinde de preţ şi dacă UE este să nu pregătită să ofere o garanţie. Discuţiile cu privire la acest subiect continuă. Comisia Europeană "analizează dacă şi cum garanţiile oferite de instituţii publice ar putea sprijini deblocarea accesului la depozitele de gaze naturale din Ucraina", a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tim McPhie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel