Criză energetică. Mircea Coșea: Se ajunge la FALIMENTUL personal, este groaznic, dar există

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mircea Coșea
Mircea Coșea
EXCLUSIV
”Criza energiei există, asta este clar. Acum, să vedem și soluții”, a spus profesorul Mircea Coșea, invitat la dezbaterea ”Criza energetică - soluții la problemele momentului” organizată de DCNews.

Într-adevăr, soluții se impun. Și, așa cum a subliniat profesorul Coșea în repetate rânduri, este nevoie de ele imediat, dacă se poate acum, nu mâine și nici poimâine. Pentru că totul se scumpește, începând cu produsele de bază și terminând cu facturile la energie care, potrivit analistului, ”au devenit un pericol pentru populație. Se poate ajunge la falimentul personal, este groaznic, dar există. 

Ce facem însă cu economia, pentru că, dacă există o tentă de faliment ca urmare a prețului mult prea mare la energie, nici nu mai putem să scăpăm prin faliment personal, pentru că ne apasă prea greu. În ceea ce privește pachetul de măsuri preconizat de guvern, el poate fi discutat din mai multe puncte de vedere. Eu sper, totodată, să avem clarificări și în legătură cu unele declarații, care mi-au făcut mare plăcere. Domnul premier spune că ne reorientăm spre mari investiții în hidrocentrale care s-au oprit. Fel de fel de lucruri care arătau o deschidere. Dar practic, cum se transpun toate astea, încă nu știm”, a spus profesorul Mircea Coșea. 

Citește și Cum poate fi OPRITĂ creșterea prețurilor. Coșea, exemple cu pâinea şi TVA

Măsurile economice prin care Coaliția de guvernare intenționează să combată creșterile de prețuri sunt gata. Iar săptămâna aceasta ar putea fi adoptate de Guvern. Întrebarea este dacă ele vor avea efect pe termen lung. Un comentariu pe această temă, în exclusivitate pentru DCBusiness, de la profesorul Mircea Coșea. 

Youtube video image

”Reducerea TVA-ului la alimentele de bază este o măsură cu dublu sens și este un lucru cunoscut în literatura economică. De ce? Pentru că la produsele de folosință curentă, esențială, fiind vorba de produse de panificație, ulei, cartofi, mălai, anumite categorii de carne și așa mai departe, reducerea TVA-ului trebuie foarte strict controlată. În caz contrar, nu există nici o garanție că această reducere a TVA-ului va conduce și la o reducere a prețului la raft. 

Există întotdeauna o întârziere în timp, care este normală, care ține de o anumită recalculare, iar la această recalculare producătorii și distribuitorii nu respectă întotdeauna același procent de reducere a prețului la raft și de reducere a TVA-ului. Acesta este un aspect. Deci, trebuie să existe instituții care să controleze foarte strict. Noi le avem în teorie, dar în practică funcționează greu. Mă refer la Protecția consumatorului și la Consiliul Concurenței, care ar trebui să intervină pentru a nu exista neînțelegeri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel