Criza energetică. Șeful Aramco: Soluțiile europene sunt lipsite de viziune
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Aramco, una dintre cele mai valoroase companii din lume
Aramco, una dintre cele mai valoroase companii din lume
Directorul general al Aramco spune că planurile europene de abordare a crizei energetice sunt doar o soluție pe termen scurt.

Șeful gigantului petrolier saudit Aramco a declarat că planurile europene de plafonare a facturilor la energie pentru consumatori și de taxare a companiilor energetice nu reprezintă soluții pe termen lung, ce pot fi utile în cazul actualei crize energetice globale. 

"Înghețarea sau plafonarea facturilor la energie poate ajuta consumatorii pe termen scurt, dar nu abordează cauzele reale și nu reprezintă o soluție pe termen lung", a declarat directorul general Amin Nasser în cadrul unui forum din Elveția. "Impozitarea companiilor atunci când doriți ca acestea să crească producția nu este în mod clar utilă."

În întreaga Europă, guvernele au cheltuit sute de miliarde de euro pe reduceri de taxe, subvenții și ajutoare pentru a face față unei crize energetice care duce la creșterea inflației, forțând industriile să oprească producția și majorând facturile înainte de iarnă. Conform planurilor UE anunțate săptămâna trecută, profiturile excesive ale companiilor energetice ar urma să fie eliminate și redistribuite pentru a ușura povara asupra consumatorilor.

"Prea puțin, prea târziu”

Marți, Amin Nasser, care conduce cel mai mare exportator de petrol din lume, a declarat că investițiile insuficiente în sectorul hidrocarburilor, într-o perioadă în care alternativele la combustibilii fosili nu erau încă ușor de găsit, reprezintă una dintre cauzele principale ale problemei. "Conflictul din Ucraina a intensificat cu siguranță efectele crizei energetice, dar nu este cauza principală", a spus el.

Aramco a investit pentru a crește capacitatea petrolieră a regatului la 13 milioane de barili pe zi până în 2027, dar Amin Nasser a avertizat că investițiile globale în hidrocarburi sunt încă "prea puține, prea târziu și pe termen scurt". Investiția insuficientă vine într-un moment în care capacitatea de rezervă este redusă, iar cererea este "destul de sănătoasă", în ciuda vânturilor economice puternice.

"Când economia globală își va reveni, ne putem aștepta ca cererea să își revină și mai mult, eliminând capacitatea de rezervă redusă de petrol", a declarat Amin Nasser. "De aceea sunt foarte îngrijorat."

Citește și Factura la energie. Se schimbă formula de calcul. Anunț pentru românii care consumă peste 250 kwh

Ulterior, în data de 14 iulie, odată cu legea de aprobare a ordonanţei 27, a mai venit o modificare. Aici trebuie să înţelegeţi că pe parcursul ultimelor zece luni, furnizorii au avut de gestionat nu mai puţin de 14 schimbări ale legislaţiei, iar jumătate din ele au avut şi un impact relevant în sistemele de facturare. Acest lucru a pus o presiune fantastică asupra implementărilor în sistem. Odată cu data de 14 iulie a venit o altă schimbare, în sensul în care, de data aceasta legiuitorul a schimbat formula, alegând ca formulă de calcul, minimul dintre preţul contractual şi costul mediu al furnizorului, lucru care a generat o modificare suplimentară.

Începând cu data de 1 septembrie, o altă schimbare va fi aplicabilă, inclusiv unei categorii mai mici de consum. Începând cu data de 1 septembrie este important să ştim că toţi clienţii ce au un consum de peste 255 kwh/lună vor plăti un preţ ce va fi bazat pe costul mediu al furnizorului sau preţul de contract", a explicat Marius Chiriac, în exclusivitate la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel