Criza gazelor. UE vrea să stabilească "un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
UE lucrează intens la rezolvarea acestei probleme
UE lucrează intens la rezolvarea acestei probleme
Comisia Europeană va căuta să negocieze "un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere de gaze naturale, a anunţat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson, deşi a recunoscut că nu există consens la nivelul blocului comunitar pentru o potenţială plafonare a preţului la gazele naturale, transmite Reuters

"Vom stabili asta şi vom încerca să negociem un interval de preţuri, nu un plafon fix, care să ne permită să reducem costurile pentru consumatorii noştri", a declarat oficialul după reuniunea miniştrilor Energiei din UE.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei. 

Citește și Ministrii energiei ai UE, acord privind măsurile de urgență pentru reducerea facturilor la electricitate

Pachetul, negociat în mai puțin de o lună, include măsuri obligatorii de economisire a energiei electrice, un plafon pentru veniturile excedentare de pe piață și o taxă pentru a colecta profiturile excedentare ale întreprinderilor.

Acesta intervine în contextul în care inflația în zona euro a atins un nivel de două cifre - 10% - pentru prima dată în istoria monedei unice, în principal din cauza creșterii galopante a facturilor la energie.

Prin aceste măsuri extraordinare, UE intenționează să reducă atât consumul de energie electrică în orele de vârf pentru a reechilibra dezechilibrul dintre cerere și ofertă, cât și să confiște o parte din veniturile pe care producătorii de energie și companiile producătoare de combustibili fosili le-au obținut din cauza prețurilor ridicate.

După o scurtă discuție vineri dimineață, miniștrii au ajuns la un acord și au păstrat în mare parte intactă substanța de bază a pachetului, cu amendamente axate pe flexibilitate și pe punerea în aplicare practică.

Citește și UE lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate

Uniunea Europeană vrea un nou indice de referinţă bazat pe tranzacţii pentru gazele naturale lichefiate (GNL), deoarece reducerea fluxurilor de gaze ruseşti prin conducte şi importurile record de GNL au creat dezechilibre în actualul mecanism de stabilire a preţurilor, se arată într-un document consultat de Reuters.

Cele 27 de state membre UE negociază propunerile făcute săptămâna trecută pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie şi a limita costurile pentru consumatori, dar deja Bruxelles-ul analizează măsuri suplimentare.

În documentul consultat de Reuters, Comisia Europeană susţine că un indice alternativ de referinţă pentru preţul GNL - pe care participanţii pe piaţă îl pot folosi în mod voluntar - ar trebui să se bazeze pe evaluări de preţ verificabile pentru livrările de cargouri de GNL, pentru a se asigura că este reflectat preţul real global pentru combustibil.

"Indicele de referinţă complementar va limita actualul efect negativ în formarea preţurilor provocat de perturbările de infrastructură în cazul conductelor şi, prin urmare, ar urma să aducă preţurile mai aproape de nivelul de pe piaţa mondială", conform documentului.

În mod obişnuit cumpărătorii de GNL folosesc indici de referinţă cum ar fi Henry Hub pentru preţurile gazelor naturale în Statele Unite sau Japan Korea Marker (JKM) în Asia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...


pixel