Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Vom stabili asta şi vom încerca să negociem un interval de preţuri, nu un plafon fix, care să ne permită să reducem costurile pentru consumatorii noştri", a declarat oficialul după reuniunea miniştrilor Energiei din UE.
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.
Pachetul, negociat în mai puțin de o lună, include măsuri obligatorii de economisire a energiei electrice, un plafon pentru veniturile excedentare de pe piață și o taxă pentru a colecta profiturile excedentare ale întreprinderilor.
Acesta intervine în contextul în care inflația în zona euro a atins un nivel de două cifre - 10% - pentru prima dată în istoria monedei unice, în principal din cauza creșterii galopante a facturilor la energie.
Prin aceste măsuri extraordinare, UE intenționează să reducă atât consumul de energie electrică în orele de vârf pentru a reechilibra dezechilibrul dintre cerere și ofertă, cât și să confiște o parte din veniturile pe care producătorii de energie și companiile producătoare de combustibili fosili le-au obținut din cauza prețurilor ridicate.
După o scurtă discuție vineri dimineață, miniștrii au ajuns la un acord și au păstrat în mare parte intactă substanța de bază a pachetului, cu amendamente axate pe flexibilitate și pe punerea în aplicare practică.
Citește și UE lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate
Uniunea Europeană vrea un nou indice de referinţă bazat pe tranzacţii pentru gazele naturale lichefiate (GNL), deoarece reducerea fluxurilor de gaze ruseşti prin conducte şi importurile record de GNL au creat dezechilibre în actualul mecanism de stabilire a preţurilor, se arată într-un document consultat de Reuters.
Cele 27 de state membre UE negociază propunerile făcute săptămâna trecută pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie şi a limita costurile pentru consumatori, dar deja Bruxelles-ul analizează măsuri suplimentare.
În documentul consultat de Reuters, Comisia Europeană susţine că un indice alternativ de referinţă pentru preţul GNL - pe care participanţii pe piaţă îl pot folosi în mod voluntar - ar trebui să se bazeze pe evaluări de preţ verificabile pentru livrările de cargouri de GNL, pentru a se asigura că este reflectat preţul real global pentru combustibil.
"Indicele de referinţă complementar va limita actualul efect negativ în formarea preţurilor provocat de perturbările de infrastructură în cazul conductelor şi, prin urmare, ar urma să aducă preţurile mai aproape de nivelul de pe piaţa mondială", conform documentului.
În mod obişnuit cumpărătorii de GNL folosesc indici de referinţă cum ar fi Henry Hub pentru preţurile gazelor naturale în Statele Unite sau Japan Korea Marker (JKM) în Asia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...