Criza gazelor. Vine salvatorul Europei! Momentul, ales strategic
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Și-a făcut plinul, acum poate da și la alții
Și-a făcut plinul, acum poate da și la alții
Compania energetică norvegiană Equinor va sări să salveze Europa pe fondul penuriei de combustibil. Un concurent major al rușilor de la Gazprom va spori volumul livrărilor de gaze destinate pieței de pe Bătrânul continent, scrie agenția Bloomberg.

Patronul grupului Equinor, Anders Opedal, a declarat că gigantul energetic norvegian a decis să oprească pomparea gazului în zăcământul Gina Krog din Marea Nordului, folosit pentru a crește producția de petrol folosind metoda de ridicare a gazului. Această metodă implică injectarea de gaz comprimat în puțuri, ceea ce crește presiunea în rezervorul de petrol.

În schimb, concurentul Gazprom a decis să exporte gazul astfel eliberat de alte obligații. „În condițiile unor prețuri atât de ridicate, compania poate deveni un furnizor de încredere de gaz pe piețele europene și britanice”, a spus șeful companiei.

Gazul eliberat ar trebui să ofere un volum suplimentar de opt milioane de metri cubi pe zi. Un plus relativ mic la oferta totală a Norvegiei de peste 320 de milioane de metri cubi pe zi. Cu toate acestea, în această iarnă, „Europa va ține cont de fiecare moleculă de combustibil”, spune Equinor. De asemenea, compania își intensifică producția în alte zăcăminte de gaze, inclusiv în zăcământul gigant offshore Troll.

Citește și Putin a instruit Gazprom să mărească volumele de gaze din depozitele europene

Potrivit CEO-ului Equinor, prețurile gazelor și petrolului vor rămâne ridicate în această iarnă dacă vremea se încadrează în norma climatică. El a menționat că lansarea gazoductului rusesc Nord Stream 2, care este considerată cea mai importantă modalitate pentru Europa de a crește aprovizionarea cu gaze, rămâne una dintre incertitudinile pentru piață.

În prezent, rezervele de gaze din Europa sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Agenția subliniază că fluxul de combustibil de la cel mai mare furnizor din Europa, Gazprom din Rusia, este insuficient având în vedere cererea în creștere din Asia, care are o cerere mare de gaz natural lichefiat (GNL).

Norvegia Equinor, împreună cu Gazprom, acoperă 60% din necesarul de gaze al UE. Potrivit experților, creșterea rapidă a prețurilor a avut loc într-o perioadă istoric de bună pentru Equinor. Furnizorul norvegian s-a dovedit a fi chiar într-o poziție mai bună decât Gazprom. Compania a început să vândă mai mult de jumătate din gazul său clienților spot, aproximativ 70 la sută din acest volum urmând a fi vândut la prețurile curente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel