Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Fondurile de investiţii şi-au mărit pariurile împotriva sectorului imobiliar suedez, în condițiile în care jucătorii din piață deoarece investitorii estimează că ratele mai mari ale dobânzilor de referință vor afecta preţurile proprietăţilor şi vor expune vulnerabilitatea pieţei la înăsprirea creditării bancare, scrie Financial Times într-o analiză pe această temă.
Reticienţa traderilor s-a intensificat după ce agenția de evaluare S&P şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la perspectivele SBB, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă. SBB trebuie să-şi refinanţeze datoriile pe termen scurt care ajung la scadenţă în anul următor.
Ca atare, S&P a redus ratingul SBB la categoria „junk", avertizând în legătură cu gradul ridicat de îndatorare şi reducerea lichidităţii de pe piaţă. Dar investitorii consideră preocupările S&P drept un semn prevestitor pentru o industrie care luptă cu impactul creşterii ratelor dobânzilor şi al scăderii preţurilor imobiliare.
Timp de un deceniu, companiile imobiliare globale au profitat de scumpirea activelor imobiliare şi de ratele scăzute ale dobânzilor cheie pentru a se împrumuta. Dar multe dintre ele vor trebui să îşi refinanţeze creditele într-un moment în care ratele dobânzilor ating cele mai ridicate niveluri de dinainte de criza financiară din 2008.
Analiştii şi comercianţii și-au axat privirile asupra Suediei din cauza dependenţei industriei de datoriile pe termen scurt. Poziţiile scurte ale fondurilor speculative în sectorul imobiliar suedez au crescut vertiginos în acest an, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, potrivit furnizorului de date Breakout Point.
Comentând aceste date, Charles Boissier, şeful departamentului imobiliar european la UBS research, a ținut să precizeze că „sectorul (imobiliar) a crescut destul de agresiv în ultimii 10-15 ani, dar nu doar în Suedia, ci şi în Germania şi alte ţări".
Se preconizează, de asemenea, că randamentele imobiliare - care evoluează invers faţă de preţuri - vor creşte pe măsură ce ratele şi costul datoriei cresc și ele. Pe baza costului actual al datoriilor disponibile pe piaţă, randamentele pentru birourile „prime" din Stockholm ar putea urca anul acesta la 4,7% de la 3,5%, a estimat Mark Unsworth, şeful departamentului de economie imobiliară de la Oxford Economics, ceea ce implică o scădere a preţurilor cu 25%.
Datele Bloomberg sugerează că aproximativ 40 de miliarde de dolari din datoria combinată a grupurilor imobiliare suedeze sub formă de obligaţiuni vor ajunge la scadenţă în următorii cinci ani, cu 10 miliarde de dolari scadente în 2023. Aproximativ 70% din emisiunile de obligaţiuni imobiliare suedeze sunt, de asemenea, cu rată variabilă, comparativ cu doar 2% în zona euro.
„Toate acestea împreună fac ca proprietăţile suedeze şi companiile imobiliare suedeze să fie deosebit de vulnerabile la creşterea ratelor dobânzilor", a declarat McMorrow de la Capital Economics, chiar dacă perspectivele economiei suedeze „nu par drastic mai rele decât cele ale vecinilor săi din Scandinavia sau din zona euro", relatează Antena3 CNN.
Citește și Garsonierele, cele mai căutate locuinţe pentru închiriere. Care sunt preţurile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...