Premierul Poloniei, vizită la Bucureşti. Pe agendă, participarea la un forum economic bilateral şi întrevederi cu Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă
Banca Centrală Europeană a anunţat marţi, pe site-ul propriu, că Croaţia, care este stat membru al UE de la 1 iulie 2013, va mai utiliza kuna până în ianuarie 2023.
"Preţurile bunurilor şi serviciilor se vor afişa în euro şi kune până la 31 decembrie 2023", a anunţat BCE.
De asemenea, BCE recomandă să apară clar şi vizibil cursul de schimb la afişarea preţurilor, fiindcă "această măsură este fundamentală pentru protejarea consumatorilor".
Bancnotele şi monedele în kune pot fi schimbate fără niciun cost până la 31 decembrie 2023, până la maximum 100 bancnote şi 100 monede în kune per operaţiune.
"Băncile vor putea percepe un comision în cazul schimbării unui număr mai mare de bancnote şi monede", potrivit BCE.
Schimbul se poate face la oficiile poştale, la băncile comerciale şi la Agenţia Financiară (Fina).
Începând din ianuarie 2024, Banca Centrală Naţională a Croaţiei, Hrvatska narodna banka, va oferi servicii de schimbare a bancnotelor în kune fără limită de timp şi a monedelor până la 31 decembrie 2025.
Bancnotele în kune vor putea fi schimbate, fără costuri, şi la alte bănci centrale naţionale din zona euro, de la 1 ianuarie până la 28 februarie 2023, la un curs fix de schimb şi în sumă maximă de 8.000 kune/persoană/zi.
BCE subliniază că "majorările de preţuri legate de schimbarea monedei sunt interzise".
"Dacă vreo companie încalcă această prevedere, consumatorii pot să informeze autorităţile despre creşterea nejustificată a preţurilor, iar acestea pot să impună o amendă, în vederea protecţiei consumatorilor", avertizează BCE.
Putin a interzis exportul petrolului rusesc către ţările care au impus plafoane tarifare
Rusia nu va mai vinde începând cu 1 februarie 2023 petrol ţărilor care au plafonat preţul petrolului rusesc, potrivit unui decret emis marţi de preşedintele rus Vladimir Putin, transmit agenţiile AFP şi Reuters.
Decretul interzice de asemenea exportul de produse petroliere, dar în cazul acestora guvernul rus va stabili data intrării în vigoare a măsurii, ce ar putea fi ulterioară datei de 1 februarie.
Decretul prevede că interdicţia este valabilă până pe 1 iulie 2023 şi conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.
Statele din G7, Uniunea Europeană şi Australia au decis în mod coordonat plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsura se aplică începând din 5 decembrie prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi intrat în vigoare la 1 decembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Impozitarea muncii cu normă...
Comisiile de specialitate ale...
Președintele Franței...
Un producător norvegian de arme...
Ministerul Finanţelor a...
Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...
Grevele din transportul public...
Profesorul de economie Micea...
Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......
Chiar dacă Bulgaria sprijină...
Fondatorul Alibaba, Jack Ma,...
Ministerul Investițiilor și...
Potenţialul de creştere a...
Bursele şi acţiunile băncilor...
Contractul a fost atribuit de...
Gigantul petrolier saudit...
Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...
Audierea de luni din Comisia...
Detaliem regulile pentru...
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...
Prețurile pentru vacanțele în...
România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...