Croația cumpără arme de la francezi pentru 72 milioane euro
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Croația, un client bun pentru industria franceză a apărării
Croația, un client bun pentru industria franceză a apărării
Nu este prima achiziție de acest gen pe care Croația o face în Franța. 

Guvernul croat a anunțat vineri că va cumpăra sistemul francez de apărare aeriană Mistral pentru 72 de milioane de euro, ca parte a eforturilor membrilor NATO de a-și moderniza forțele aeriene.

Măsura vine după ce, anul trecut, Croația a cumpărat 12 avioane de luptă Rafale, produse de producătorul francez Dassault Aviation, pentru 999 de milioane de euro, pentru a-și înlocui flota îmbătrânită de avioane rusești MiG-21.

"Circumstanțele care au avut loc cu agresiunea rusă în Ucraina și prăbușirea dronei la Zagreb au arătat că este important și necesar să se ajusteze prioritățile și proiectele de echipare ale armatei croate", le-a spus ministrul apărării, Mario Banozic, colegilor săi miniștri.

El nu a precizat când va fi încheiat acordul.

În martie, o dronă de recunoaștere din epoca sovietică care transporta o bombă aeriană s-a prăbușit în capitala croată, Zagreb, după ce a intrat în spațiul aerian croat dinspre Ungaria vecină, fără a provoca pagube.

Citește și China anunţă prima creştere din septembrie 2019 a rezervelor de aur

Banca Centrală a Chinei şi-a majorat rezervele de aur cu 32 de tone, în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de dolari, fiind pentru prima dată din septembrie 2019 când dă publicităţii o astfel de creştere, transmite Reuters.

La finalul lunii noiembrie, rezervele raportate de aur ale Chinei se situau la 1.980 tone, în valoare de aproximativ 112 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Cele mai mari rezerve de aur sunt deţinute de Statele Unite – 8.133,5 tone, China fiind pe locul şase, după ţări ca Rusia şi Germania.

Luna trecută, Consiliul Mondial al Aurului (WGC) anunţa că pe plan global băncile centrale au cumpărat 399 tone de aur în trimestrul trei din 2022, de departe cea mai mare cantitate achiziţionată într-un singur trimestru.

Citește și Avioane de luptă: Japonia a iscat o adevărată revoluție în industria apărării

Obișnuit de zeci de ani să cumpere majoritatea avioanelor sale de război din Statele Unite, Tokyo încearcă să obțină o anumită independență industrială, confirmând în același timp apropierea sa de marea alianță AUKUS, condusă de Washington, Londra și Canberra.

Pe piața de apărare este o mică revoluție. Obișnuită de zeci de ani să cumpere majoritatea avioanelor sale de luptă, aproape la cheie, de la aliatul și protectorul său american, Japonia a anunțat vineri că își va dezvolta viitorul avion de luptă în strânsă cooperare cu Marea Britanie și Italia. "Chiar dacă zvonul circula de câteva luni, aceasta este o adevărată surpriză pentru cei din industria de resort", a comentat un om de afaceri nipon. 

Viitorul avion va fi rezultatul unei fuziuni între programul "F-X", lansat recent în 2020 de Mitsubishi Heavy Industries (MHI), și programul "Tempest", derulat în prezent de BAE Systems. Acesta este destinat să înlocuiască flota japoneză F-2 îmbătrânită și flota Eurofighter Typhoon din Marea Britanie și Italia până în anul de 2040, scrie Les Echos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel