Reforma include măsuri ferme pentru a asigura sustenabilitatea financiară a autorităților locale și un mecanism eficient de colectare a taxelor și impozitelor, se spune într-un comunicat al UDMR.
Cseke Attila: Nu este corect ca doar unii să plătească taxele locale
„Este corect ca toți să fie responsabili în mod egal pentru plata taxelor locale. Avem cazuri de administrații locale care nu își pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare din veniturile proprii. Trebuie să înțelegem de ce și să schimbăm cadrul legal astfel încât taxele și impozitele să poată fi colectate în mod eficient de la toți contribuabilii”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Oficialul a explicat că, potrivit legislației actuale, un cetățean nu poate vinde o mașină fără să își achite toate obligațiile fiscale restante. Același principiu va fi aplicat și în cazul celor care doresc să cumpere un autovehicul, dar au datorii la impozitele pe proprietăți, taxe locale sau amenzi de parcare.
Fără autorizații de construcție pentru cei cu datorii
În plus, noile reglementări vor interzice eliberarea de autorizații de construcție dacă solicitantul are datorii la bugetul local. De asemenea, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere pentru abateri rutiere nu îl vor putea recupera decât dacă își achită amenzile.
Deductibilitate automată din prestațiile sociale
Un alt element central al pachetului legislativ îl constituie posibilitatea deducerii automate a datoriilor către stat – precum impozitul pe locuință – din prestațiile sociale plătite de autorități. Această măsură nu se va aplica însă în cazul mamelor care primesc alocație pentru creșterea copilului și al persoanelor cu dizabilități.
Mai multă autonomie pentru primării, transfer mai simplu al proprietăților
Proiectul UDMR prevede totodată simplificarea procedurilor de transfer al unor imobile și terenuri din proprietatea statului în cea a autorităților locale. Ministrul Cseke a subliniat că o clădire neglijată se renovează mai repede dacă decizia este luată local, nu de la București: „Comunitățile locale au interesul să întrețină și să valorifice aceste proprietăți, iar deciziile trebuie să le aparțină.”
Cseke a mai spus că temerile legate de eventuale abuzuri sau deturnări de proprietate sunt nejustificate: „Nimeni nu fuge cu o clădire în străinătate. Trebuie să depășim aceste frici și să luăm decizii eficiente în administrație.”
Dialog cu reprezentanții autorităților locale
Toate aceste propuneri au fost discutate miercuri în cadrul unei întâlniri între vicepremierul Tánczos Barna, ministrul Cseke Attila și reprezentanți ai autorităților locale. În perioada următoare, măsurile urmează să fie integrate într-un pachet guvernamental de reformă administrativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...
Consiliul Concurenţei...
Firmele cu afaceri peste 1...
Executivul condus de Ilie...
Piața imobiliară crește cu...
Ministerul Dezvoltării și...