Cu buzunarele doldora de bani, ExxonMobil își răsfață acționarii

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Investițiile nu mai sunt de mare interes
Investițiile nu mai sunt de mare interes
Gigantul petrolier american ExxonMobil și-a anunțat intenția de a-și extinde programul de răscumpărare de acțiuni de la 30 la 50 de miliarde de dolari până în 2024, o modalitate de a plăti și mai mult acționarilor, în pofida criticilor administrației americane.

Grupul a majorat deja valoarea dividendelor. La fel ca toate companiile care vând petrol și gaze, ExxonMobil și-a văzut profiturile explodând în acest an pe măsură ce prețurile al energie au crescut pe fondul războiului din Ucraina, astfel că nu mai în trimestrele al doilea și al treilea întreprinderea a câștigat 37,6 miliarde de dolari. 

Președintele american Joe Biden a denunțat aceste "profituri de război" la sfârșitul lunii octombrie, deplângând faptul că profiturile realizate de companiile petroliere și de gaze sunt plătite acționarilor, în timp ce prețurile la pompă pentru automobiliști rămân ridicate.

ExxonMobil nu intenționează să își majoreze semnificativ investițiile în noi proiecte: multinaționala texană a declarat joi că are de gând să cheltuiască în continuare, în acest scop, între 20 și 25 de miliarde de dolari pe an până în 2027, așa cum a anunțat anul trecut.

În 2023, fondurile alocate investițiilor se va apropia, probabil, de pragul de sus al acestui coridor pentru "a contribui la creșterea ofertei pentru a satisface cererea globală", a precizat grupul.

Dar această sumă este încă departe de cele 30-35 de miliarde de dolari pe care grupul plănuia să le cheltuiască în fiecare an înainte de pandemie.

Până în 2027, mai mult de 70% din cheltuielile de capital vor fi merge pe afacerile desfășurate în Bazinul Permian din Statele Unite, Guyana, Brazilia și în proiecte de gaze naturale lichefiate, a precizat ExxonMobil.

Se așteaptă ca producția companiei să crească cu 500.000 de barili echivalent petrol pe zi (bep), ajungând la 4,2 milioane de bep.

Pe termen scurt, compania se așteaptă ca producția să se mențină la aproximativ 3,7 milioane de bepd, pe măsură ce noile proiecte vor compensa pierderea activelor vândute și ieșirea din câmpul petrolier Sakhalin-1 din Rusia.

De asemenea, grupul intenționează să își majoreze ușor investițiile în surse de energie cu emisii de carbon mai reduse decât petrolul și gazele naturale, de la 15 miliarde de dolari la 17 miliarde de dolari până în 2027.

Aceasta reprezintă o medie de 3,4 miliarde de dolari pe an, adică între 13,6% și 17% din investițiile anuale.

Acțiunile grupului erau în creștere cu 2,8% la începutul tranzacțiilor de pe Wall Street, în creștere cu peste 70% de la începutul anului.

Citește și Criza aduce venituri uriașe industriei petrolului. Exxon are ce să celebreze

Grupul petrolier american Exxon Mobil a dat publicităţii vineri un profit trimestrial peste aşteptări, în condiţiile în care creşterea preţurilor la energie a permis celui mai mare producător de petrol din SUA să genereze un profit trimestrial comparabil cu cel al gigantului tehnologic Apple, transmite Reuters.

Profitul net de 19,66 miliarde de dolari realizat de Exxon Mobil în trimestrul al treilea al acestui an depăşeşte cu mult estimările analiştilor de pe Wall Street, fiind la mică distanţă de profitul de 20,7 miliarde de dolari înregistrat de Apple în aceeaşi perioadă.

Până în 2013, Exxon Mobil a fost cea mai mare companie din SUA, în funcţie de capitalizarea de piaţă, însă acum această poziţie este ocupată de Apple.

În ultimul an, profiturile realizate de companiile petroliere au crescut pe fondul exploziei preţurilor la gaze naturale şi petrol, în contextul în care o piaţă energetică sub-aprovizionată a coincis cu sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale pentru invadarea Ucrainei. Pe acest fundal au crescut şi exporturile americane de petrol şi gaze spre Europa, ceea ce permite giganţilor energetici americani să anunţe profituri record.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel