Cu cât au crescut ratele la credite într-un an. În cât timp se vor dubla

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a urcat miercuri, pe piaţa interbancară, la 3,17% pe an, de la 3,13%, valoarea anunţată în ziua anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). 

Acest indice nu a mai fost la acest nivel de la începutul lunii septembrie. În 6 septembrie, când a fost de 3,15%, urmat de o scădere la 3,12%, la 7 septembrie.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,43%, de la 3,40%.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 3,51%, de la 3,48%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 3,55%, de la 3,53% luni.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Tradus în costul creditelor, calculele arată că, ratele la creditele imobiliare au crescut periculos de mult, în ultimele 12 luni.   Creșterea ROBOR ajunge în dobândă după formula ROBOR 6M + marja băncii sau ROBOR 3M + marja băncii, deci majorarea a indus automat o creştere a dobânzii, având în vedere că marjele băncilor au rămas constante.

Un calcul simplu arată că, pentru un credit în valoare de 180.000 de lei luat pe 30 de ani, rata a crescut cu 360 de lei, iar pentru unul de 250.000 de lei, contractat tot pe 30 de ani, a crescut cu mai mult de 500 de lei. Majorarea reprezintă aproape 35% din rată, ceea ce pune o mare presiune pe salariaţii cu venituri mici şi medii. Iar specialiştii nu sunt deloc optimişti. Ei spu că ritmul ce creştere se va păstra, astfel că, în decurs de doi ani ratele s-ar putea dubla.

Indicele Robor a avut în trecut valori foarte mari care făceau din start imposibil de luat un împrumut în lei, motiv pentru care aproape toate creditele se luau în dolari, euro sau franci elveţieni. Maximul a fost atins în ianuarie 2000  când Robor era 86%.

Unul din patru oameni care au credite bancare are o rată mai mare decât jumătate din venituri, ceea ce indică faptul că există un risc ca sute de mii de oameni să nu-şi mai poată plăti ratele

Ca măsură de precauţie, Banca Națională a României va adopta în această toamnă un regulament privind limitarea gradului de îndatorare la creditele contractate de persoanele fizice. Surse din sistemul bancar susțin că gradul de îndatorare maxim pentru creditele pentru locuințe în lei cu dobândă variabilă ar urma să fie de 45%, în timp ce la consum nu va depăși 30%.
Și Fondul Monetar Internațional a recomandat, la ultima misiune de evaluare, reducerea gradului de îndatorare.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel