Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Creșterile au fost cauzate de o serie de factori, inclusiv inflația globală, criza energetică și creșterea prețurilor la produsele agricole.
Unele dintre scumpiri în 2023 față de 2022 au fost chiar și de peste 50%. De pildă, un kilogram de banane a costat în decembrie 2022 8,60 lei, în timp ce în decembrie 2023 a ajuns la 9,99 lei, o creștere de 15%. O caserolă de roșii cherry de 300g a crescut de la 9,99 lei la 14,99 lei, o creștere de 50%. Un kilogram de mere golden a crescut de la 3,49 lei la 4,99 lei, iar o plasă de 1 kg de mandarine de la 6,49 lei la 11,99 lei, o creștere aproape dublă.
Prețurile la carne, lactate și pâine au înregistrat, de asemenea, scumpiri semnificative. O caserolă de pulpe de pui dezosate de 650 g a crescut de la 14,90 lei la 15,30 lei, 500g de piept de pui dezosat de la 15,99 lei la 19,99 lei iar un cofraj de 15 ouă de la 18,90 lei la 23,90 lei.
Untul este unul dintre alimentele care a înregistrat cele mai vizibile scumpiri, cu o creștere de 45%, de la 9,99 lei la 14,50 lei.
În ceea ce privește scumpirile la alimentele de import, acestea au fost mai moderate. De exemplu, roșiile, castraveții și ardeii de import au rămas la prețuri similare.
Scumpirile alimentelor de bază din România sunt o preocupare majoră pentru gospodăriile românești. Ele au fost cauzate de o serie de factori, care nu par să dispară în viitorul apropiat. În consecință, se așteaptă ca scumpirile să continue și în 2024.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că va discuta cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare despre continuarea mecanismului de plafonare a preţurilor la produsele de bază.
El a menţionat că este "vitală" găsirea unei modalităţi de a prelungi această schemă până în primăvara următoare.
"Săptămâna viitoare vreau să discut şi cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare, împreună cu ministrul Agriculturii, pentru a stabili cum continuăm mecanismul de plafonare a preţurilor la produsele de bază. Atât pentru pensionari, şi nu numai, este vital să găsim calea pentru a prelungi această schemă până în primăvara următoare", a spus Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...