Cu cât se vor majora pensiile. Anunțul a fost făcut de premierul Ciucă

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
O măsură aflată în dezbatere
O măsură aflată în dezbatere
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a precizat că majorarea dorită depinde de buget. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că liberalii susţin creşterea pensiilor cu 15% dacă bugetul o va permite.

"Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluţie prin care să acoperim creşterea inflaţiei. Creşterea inflaţiei în momentul de faţă este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite, propunerea PNL este de 15%", a spus Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL. 

PSD a vorbit despre o majorare de cel puțin 10%, dar cifra ar putea crește în funcție de sumele disponibile la bugetul de anul viitor. Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, un prim scenariu ar fi creșterea pensiilor cu 10% plus un sprijin pentru persoanele vulnerabile. 

Citește și Majorarea pensiilor. Elena Cristian: ”Pot să pun pariu că acesta va fi procentul de creștere”

”În privința creșterii pensiilor, eu nu o să cred nici varianta premierului, nici varianta ministrului Muncii. O să cred varianta președintelui. În ultimă instanță, varianta prezentantă astăzi de premier este varianta președintelui Klaus Iohannis de acum două săptămâni. PNL a executat ceea ce a spus președintele: acesta este procentul, acesta trebuie să fie”, a spus Elena Cristian, redactor șef DCBusiness, la postul de televiziune România TV. 

În același timp, a continuat jurnalista, ”sunt convinsă că se vor înțelege și în coaliție, dacă așa dorește președintele, și se va merge pe acest procent. De altfel, se fac deja similări la Ministerul Finanțelor. Sursele mele spun că ... Citește mai departe AICI

Citește și Impozitarea pensiilor. Modificări aduse în Codul fiscal

În primul rând, trebuie menționat faptul că se păstrează alinatul 1 din art. 100 care stipulează că venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.

Noutățile modificărilor aduse Codului fiscal vizează pensiile din Pilonul II și Pilonul III cât și cele ocupaționale.

Noile modificări prevăd că în cazul sumelor primite ca plăți eșalonate în rate sau plată unică de către participanții la fondurile Pilonului II, Pilonului III sau la fondurile de pensii ocupaționale, venitul impozabil va fi ”constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) (cel amintit mai sus – n. red.) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii” sau ”la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1)”, în cazul plăților unice... Citește mai departe AICI

Citește și Dosar de pensie. Angajații cu un punctaj mai mare pentru stabilirea pensiei

Astfel, începând cu salariul din luna august, pentru unii dintre salariații care lucrează în regim part-time se vor plăti contribuții mai mari la pensie și sănătate. Ceea ce înseamnă că angajatorii care recurg la astfel de lucrători vor transfera către bugetul de stat mai mulți bani, respectiv diferența dintre contribuțiile aferente timpului efectiv lucrat de acești salariați și cele raportate la salariul minim brut de 2.550 lei pentru un contract de muncă de opt ore. Dar numai în cazul în care salariul acordat angajatului part-time este mai mic de 2.550 lei brut pe lună.

Trebuie subliniat un aspect esențial, și anume că o contribuție mai mare la pensie nu înseamnă că acești salariați vor acumula o vechime mai mare în muncă. Cu toate acestea....

Iată care sunt avantajele

În primul rând, stagiul de cotizare la sistemul de pensii publice reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuțiile de pensie, perioadă de timp care este egală cu zilele, lunile și anii în care s-au plătit aceste sume, indiferent de numărul de ore trecute în contractul de muncă, 1, 2, 4 sau 8 ore pe zi. Astfel, ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel