Culmea TUPEULUI! Rusia se declară INDIGNATĂ și amenință

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat, plină de indignare, că Occidentul nu face bine ce face în Ucraina, iar secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, s-a arătat, la rândul său, indignat de faptul că mulți ruși au devenit trădători.

Prin vocea Mariei Zaharova, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, aşa cum a solicitat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ar fi un factor destabilizator, care nu ar aduce pacea, informează agențiile de presă. 

Livrările de astfel de sisteme "categoric nu ar aduce pacea în Ucraina", iar "pe termen lung, ar putea avea consecinţe mult mai periculoase", a avertizat Zaharova. 

Putin, scos din sărite

La rândul său, Dmitri Peskov a afirmat că mulţi din Rusia s-au dovedit trădători, cu referire la cei care au demisionat din funcţiile lor şi au părăsit ţara. Declarația vine după ce preşedintele Vladimir Putin a formulat critici virulente la adresa "trădătorilor" pe care, după cum a spus el, Occidentul vrea să-i folosească drept "a cincea coloană" pentru a distruge Federaţie Rusă.

"Iar scopul este unul singur, am mai spus asta: distrugerea Rusiei. Însă orice popor, cu atât mai mult cel rus, îi va putea deosebi pe adevăraţii patrioţi de ticăloşi şi trădători şi pur şi simplu îi va scuipa (pe aceştia din urmă) ca pe o musculiţă intrată întâmplător în gură. Sunt convins că o astfel de curăţare firească şi necesară a societăţii nu va face decât să întărească ţara noastră", a afirmat Putin.

Termenul 'a cincea coloană' se referă de obicei la simpatizanţii inamicului şi îşi are originea în perioada Războiului Civil Spaniol. 

Se preface că negociază

În acest context, șeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a acuzat joi Rusia că "se preface că negociază" un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare "armele să vorbească".

La fel ca în Alep (Siria) sau Groznîi (Cecenia), "logica rusă (...) se bazează pe tripticul obişnuit: bombardamente fără discernământ, aşa-zise 'coridoare' umanitare concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi negocieri fără alt obiectiv decât cel de a se preface că negociază", a declarat Le Drian într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien.

Negocierile ruso-ucrainene au continuat miercuri, Moscova afirmând că acestea vizează în special un statut de neutralitate pentru Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina a respins conceptul unei neutralităţi după model suedez sau austriac avansat de Moscova. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat înainte de aceasta că este gata să renunţe la orice aderare a ţării sale la NATO, aderare considerată un casus belli de Rusia.

Citește și UE după războiul din Ucraina. Mircea Coșea: Va fi multă dezbinare, iar SUA vor deveni mai puternice în Europa

Proces dramatic 

"Rusia a ales să lase în continuare armele să vorbească", ea "refuză pentru moment" armistiţiul, a afirmat Jean-Yeves Le Drian, invocând în sprijinul acuzaţiilor sale "maximizarea (de către Rusia) a exigenţelor sale", "dorinţa sa privind o capitulare ucraineană" şi "agravarea războiului de asediu".

"Acesta este un proces dramatic cu o brutalitate de lungă durată", a estimat ministrul francez, apreciind că de partea sa Ucraina se angajează "cu responsabilitate şi deschidere în negocieri".

La rândul lor, ţările occidentale se află într-o logică "a agravării determinată de sancţiuni, până când preşedintele Putin va considera că preţul care trebuie plătit pentru continuarea conflictului este atât de ridicat, încât este preferabil să se angajeze într-un armistiţiu şi să se angajeze în adevărate negocieri", a subliniat Jean-Yves Le Drian.

Dacă Rusia va folosi "mijloace chimice sau bacteriologice" în Ucraina, aceasta "va constitui o escaladare intolerabilă şi va determina ca răspuns sancţiuni economice absolut masive şi radicale, fără menajamente", a mai avertizat ministrul francez al afacerilor externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel