Cum a crescut averea lui Jensen Huang, patronul Nvidia

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Jensen Huang, CEO Nvidia
Jensen Huang, CEO Nvidia
În urmă cu cinci ani, directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, deținea o participație la compania pe care o conduce în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari iar averea a crescut exponențial, pe măsură ce Nvidia a evoluat.

După ce compania a înregistrat o creștere nemaiîntâlnită, averea acesuia se ridică acum la peste 90 de miliarde de dolari.

Nvidia a anunțat miercuri că a raportat profituri pentru primul trimestru care au depășit estimările, vânzările înregistrând un salt de peste 200% pentru al treilea trimestru consecutiv, impulsionate de cererea de procesoare pentru inteligență artificială.

Huang a prezentat, de asemenea, o prognoză peste așteptări și a indicat investitorilor că firma vede o cerere în creștere pentru unitățile sale de procesare grafică pentru inteligență artificială, sau GPU. Compania a semnalat că clienții săi, în special marile companii de cloud computing, ar putea obține un randament puternic al investițiilor în cipurile scumpe.

"Schimbăm în mod fundamental modul în care funcționează informatica și ceea ce pot face computerele", a declarat Huang.

Huang deține aproximativ 86,76 milioane de acțiuni ale Nvidia, adică peste 3,5% din acțiunile în circulație ale companiei. În condițiile în care acțiunile au crescut cu peste 9%, închizând joi la un preț de aproape 1.038 de dolari pe acțiune, valoarea participației sale a crescut cu aproximativ 7,7 miliarde de dolari.

Valoarea acțiunilor Nvidia a crescut de peste două ori până acum în acest an, după ce s-au triplat în 2023. Ele au crescut de aproximativ 28 de ori în ultimii cinci ani. Huang a adăugat acțiuni la participația sa în 2022, când acțiunile au atins minimele, înainte de boom-ul AI.

Huang, în vârstă de 61 de ani, a fondat compania din Silicon Valley în 1993 pentru a construi procesoare GPU pentru jocuri 3D. În timp ce jocurile au fost cea mai mare afacere a companiei timp de decenii, Nvidia a pătruns pe alte piețe, inclusiv abonamente de jocuri în cloud, metaversul și cipuri de minare a criptomonedelor.

Dar norocul Nvidia s-a schimbat dramatic la sfârșitul anului 2022, când OpenAI a lansat ChatGPT, deschizând conceptul de inteligență artificială generativă pentru publicul larg. Tehnologia a prezentat un viitor în care computerele nu se vor limita la a prelua informații noi din bazele de date, ci vor putea genera, de asemenea, conținut nou și răspunsuri la întrebări din marile cache-uri de date nesortate.

OpenAI își desfășoară cea mai mare parte a activităților de dezvoltare a inteligenței artificiale pe GPU-uri Nvidia. Pe măsură ce alte companii, precum Microsoft, Google și Meta, și-au consolidat investițiile în cercetarea și dezvoltarea AI, au avut nevoie de cipuri AI de ultimă generație în valoare de miliarde de dolari pentru a-și construi modelele de inteligență artificială.

Huang a fost imaginea Nvidia și principalul său agent de vânzări, lăudând în mod constant potențialul și puterea utilizării GPU-urilor companiei pentru dezvoltarea AI.

Nvidia, care dezvoltă software și instrumente de AI de mai bine de un deceniu, a ajuns într-o poziție privilegiată pentru a deveni principalul furnizor al celor mai mari companii de tehnologie. Compania deține în prezent aproximativ 80% din piața cipurilor de inteligență artificială, iar Huang se numără printre cei mai bogați 20 de oameni din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel